Előnnyel indulhatnak a magyarok az idei Bocuse d'Or-on

Kihirdették a budapesti kontinensdöntő tányértémáját.

2022. január 27., 15:59

Szerző:

Három magyar burgonyafajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten, írja az MTI.

A Bocuse d'Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját

– közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői csütörtökön az MTI-vel. Mint a közlemény kiemeli, a versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak:

  • a magas minőségű Coronada – alacsony szénhidráttartalmáról ismert
  • az Anuschkát – általában salátákhoz szokták használni
  • a Madison – többnyire chipsek alapanyagaként használatos.

Mindhárom burgonyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.

A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának. Mint a közlemény emlékeztet, a hústál témáját már 2021 végén közzétették:

ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz.

Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is.

Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d'Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével. Magyarországot idén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviseli a versenyen.

(Kiemelt képünk: Bocuse d'Or Hivatalos Facebook-oldala)