Doktor úr, mosott kezet?

A fertőzések kialakulását legegyszerűbben a kézmosás segít megelőzni, egy új ausztrál felmérés szerint azonban a kórházakban az orvosok egyáltalán nem mossák meg elégszer a kezüket.

2011. február 11., 20:10

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatása szerint a kézmosási fegyelem terén a nővérek magasan megelőzik az orvosokat. A kutatók szerint a felmérés adataitól bizonyára minden orvos elsápadt, mivel egyetlen doktor sem azzal a gondolattal indul dolgozni, hogy megfertőzze a betegeit. Az adatfelvétel először 2006-ban történt, amikor a kézmosást és a higiéniát népszerűsítő kampány keretében arra ösztönözték a kórházak dolgozóit, hogy minden páciens után alkoholos oldattal mossanak kezet.

Az erre felhívó üzenetet plakátokon és pólókon is nap mint nap láthatták a kórházak dolgozói. A kampány átlagosan javította ugyan a higiénés állapotokat, de nem mindenkire kiterjedően – s legkevésbé az orvosok esetében lehetett előrelépést tapasztalni. A kampány előtti 54,5 százalékról 65 százalékra emelkedett a nővérek között a minden beteg után kezet mosók aránya, és ugyan az orvosok esetében is növekedést lehetett mérni, de csupán 29,6 százalékról 39 százalékra emelkedett a kellő gyakorisággal kezet mosó orvosok aránya. A kórházakban elkapott fertőzések egyik alapvető preventív megoldása a kézmosás, mégis, Ausztráliában évente 200 000 ember fertőződik meg a kórházakban ennek hiánya miatt.

A pszichiáter hetente jelentkezik online élő műsorral a 168.hu-n. Beszélgessen a dokival, kérje ki a véleményét! Mutatjuk, ezt hogyan teheti meg.