Így ismerhető fel könnyedén, milyen csípés van a bőrön

Minden csípés más jellegzetességgel bír, ezek a legfontosabb tudnivalók róluk. 

2024. június 19., 16:27

Szerző:

Ahhoz, hogy a különféle csípés nyomait megfelelően kezelni lehessen, fontos tudni, mi is okozta. A különféle rovarok szerencsére mind más nyomokat hagynak, így könnyű felismerni őket, ahogy az Egészségkalauz gyűjtéséből is kiderül. 

Ez a leggyakoribb csípés 

Talán meglepő, de hazánkban a leggyakoribb csípésnek a vöröshangya csípése számít. A csípés apró piros pötty, ami forró, égető bőrirritációval társul. 1-2 nap múltán a pöttyök fehér, gennyes pattanásszerű pontokká alakulnak át, melyek viszketnek, és enyhe fájdalom is felléphet. Szintén hamar viszketni kezdenek a bolhacsípés nyomai, amik általában hármas-négyes csoportokban tűnnek fel, főképp a ruha szorosan illeszkedő részei alatt. 

Nyáron minden bizonnyal az egyik leggyakoribb csípés fajta a szúnyogcsípés, aminek helyén a bőr középen feldagad, világos színű marad, míg a csípést körülvevő bőrfelület piros lesz. Egy-egy csípés által érintett terület kis méretű marad általában és a dagadás szinte rögtön a csípés után láthatóvá válik, kevés idő múlva pedig számítani lehet a viszketés megjelenésére is. 

 

Fontos a kullancscsípés gyors felismerése

A kullancscsípés könnyen felismerhető, mivel legtöbbször maga az állat is benne van még a bőrben. Ekkor a legfontosabb a gyors eltávolítása, amihez a Semmelweis Egyetem is készített hasznos videót. A kullancs csípéséből általában egy van egyidejűleg a bőrön, mely általában nem okoz fájdalmat, viszketést vagy dagadást az érintett területen, csak akkor, ha befertőződik valamilyen nem kullancs által terjesztett baktériummal. Ha a bőrbe került állat Lyme-kórral fertőzött, csípése jellegzetes ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpírt okozhat, mely nem azonnal, hanem általában hetekkel a csípés után jelentkezik. Ha ilyet tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz!

Méh- és darázscsípés

A méhcsípést nagymértékben feldagadt bőrfelület, égető és viszkető érzés jellemzi, a csípés központjában pedig fehér pötty látható. Fontos a fullánk mihamarabbi eltávolítása, ha pedig allergiás reakció lépne fel, azonnal orvoshoz kell fordulni. A darázs csípését éles fájdalom, majd heves viszketés kíséri, a csípés környékén pedig bőrpír és akár 10 centiméter átmérőjű feldagadt terület látható. A legfontosabb különbség a két rovar csípése között, hogy a darázs a fullánkját vissza tudja húzni, így többször képes csípni, míg a méh fullánkja egy kis méregzsákkal együtt a bőrünkben marad, így többszörös csípésre képtelenné válik. 

Poloska- és pókcsípés

Az ágyi poloska csípése különböző hatást válthat ki az emberekből. Van aki észre sem veszi, hogy megcsípte, míg vannak, akiknél allergiás reakciót kiváltva, kiütésszerű csípések jelennek meg. A feldagadt csípés piros udvarában sötétvörös közép látható. A csípések sokszor egy vonalban vagy csoportosan rendeződve jelennek meg. A pókcsípés közepesen fájdalmas, égető érzéssel jár, könnyen felismerhető két centrumáról, melyek körül megdagadt, nedvedző terület keletkezik. A későbbiekben viszketni, fájni fog a csípés helye, akár még 2 hétig is tüneteket okozva. Ha allergiás reakciót tapasztal, ebben az esetben is forduljon mielőbb orvoshoz!

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)