Citromos víz: inni vagy nem inni?

Ez itt a kérdés. A citromos víz kapcsán rengeteg vélemény látott már napvilágot, van viszont egy oldala, ami nem biztos, hogy egészséges. 

2024. június 13., 13:21

Szerző:

Szinte általános vélemény, hogy a reggeli citromos víz nagyon jó, egészséges, segít az emésztésben, csúcsszuper hatásai vannak, és mindenképp szokj hozzá, hogy ezzel kezded a napodat – csakhogy arról nem szól a fáma, hogy a citromos víznek van negatív mellékhatása is, ez pedig az, hogy roncsolja a fogzománcodat – írja a bien.hu.

Így károsít a citromos víz

Persze ez a hír egyáltalán nem újdonság: régóta tudjuk, hogy a savas citrusgyümölcsök nem tesznek túl jót a fogaknak. Ez a citromra extrán igaz, mivel nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami károsítja a fogzománcodat – ha nem figyelsz, akár olyan mértékben, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz.

 

Bár az emésztésednek a langymeleg citromos víz tesz a legjobbat, a fogzománcodat pontosan ez károsítja leginkább. A citrom ugyanis meleg víz hatására sokkal több citromsavat enged ki magából, mint a hideg víz esetében, ezért igyekezz inkább hidegen, mint melegen fogyasztani. Jó megoldás lehet a nem jéghideg, de még nem is langyos víz, ez az arany középút a kettő között.

Ne moss fogat! Mármint nem soha, de citromos víz fogyasztása előtt és után szigorúan tilos megmosni a fogaidat. Legalább 30 percet kell várnod, hogy a megvékonyodott fogzománcodat ne tedd még jobban tönkre a fogkefével.

Ez vonatkozik egyébként más citrusgyümölcsökre is, nem kizárólag a citromra – ha narancsot majszolsz, akkor is várj legalább fél órát a fogmosással.

Ahogy azt már korábban is említettem, ha azt szeretnéd, hogy a citromos víz a lehető legkevesebb kárt tegye a fogaidban, érdemes hidegen fogyasztani, mert így kevesebb citromsavat enged ki magából a gyümölcs – írja a lap.

Recept – Isteni és hűsítő limonádé variációk

A limonádé nem csak finom, de nagyon aktuális is a nyárias meleg időnek köszönhetően. A limonádét lehet savanykásan és édesen is készíteni, van aki a szódára esküszik, és akad olyan is aki csak jéggel szereti. A SóBors szerint egy szabály van: soha, de soha ne bolti citromléből készítsük a limonádét. Ég és föld a frissen facsart citromlé és a bolti változat, ha már limonádét kívánunk, rendes gyümölccsel dolgozzunk. Ha esetleg mag vagy túl sok gyümölcshús marad a lében, le lehet szűrni. Hogy a cukor ne fogunk között ropogjon érdemes cukorszirupot készíteni. 

Limonádé alaprecept:

  • 1,5 bögre citromlé
  • ¼ bögre cukor vagy cukorszirup (1 bögre cukor + 1 bögre víz)
  • 5 bögre víz

Ezt az alapreceptet úgy lehet variálni, hogy a citromlét helyettesítjük más hozzávalókkal, vagy a cukor mennyiségét csökkentve tehetünk hozzá olyan különleges ízeket, gyümölcsöket, hogy a vendégeket és gyerekeket is meghódítjuk egy életre. A cukrot kiválthatjuk mézzel is, ez esetben ¼ bögre bögre cukor = kb. fél bögre méz – írja a debrecen.imami.hu.

Cukorszirup helyett szörppel is lehet édesíteni a limonádét: ez lehet bodzaszörp, málnaszörp, meggyszörp, mentaszörp, bármilyen ízesítésű, amit szeretünk. A szörp édességétől függően lehet, hogy több kell picit belőle, mint a cukorból, folyamatosan kóstolgassuk, hogy eltaláljuk az ízeket.

További recepteket itt talál.

(Fotó: Francesca Hotchin/Unsplash)