Bemutatkoznak a forrólevegős sütők

A forrólevegős sütők az utóbbi években robbantak be a köztudatba, elsősorban az egészséges táplálkozás híveinek köszönhetően. A hagyományos olajsütőkkel szemben ezek a készülékek minimális mennyiségű zsiradékot használnak, így az elkészített ételek zsírtartalma lényegesen alacsonyabb, nem mellesleg egészen más ízvilágot képesek kínálni.

2022. november 22., 10:44

Szerző:

A hagyományos fritőzökkel ellentétben a forrólevegős sütők forró légtömeget használnak az ételek elkészítése érdekében. Ez értelemszerűen magyarázza, miért tartalmaznak kevesebb olajat és zsírt az így készített finomságot.

A forrólevegős sütők egyenletes sütést képesek biztosítani, noha maga a sütés némileg több időt vehet igénybe, viszont a munkavégzés sokkal kényelmesebb; a sütés indítását követően nincs semmilyen teendőnk, esetleg átfordíthatjuk egyszer-kétszer a szeleteket, ha úgy látjuk jónak. Mivel az ételek nem úsznak az olajban, így képesek megőrizni az eredeti ízüket; a zöldségek eredeti ízét élvezhetjük az étolaj kellemetlen utóíze nélkül.

Ezek a forrólevegős sütő legfőbb előnyei

A forrólevegős sütők egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ami miatt sokak kedvencévé váltak. A legfőbb előny természetesen abból adódik, hogy ezek a készülékek csupán egy-két csepp olajat használnak, így megmarad az elkészített ételek eredeti íze. A különböző programok különböző aromákkal örvendeztetnek meg bennünket. Nem mellesleg a kevesebb zsiradék természetesen egészségesebb ételeket eredményez, és még a terjengő zsírszagtól sem kell tartanunk. A forrólevegős sütők használata sokkal biztonságosabb, hiszen a csapódó, fröccsenő, gyulladó olajtól sem kell tartanunk. Az elhasznált olaj leadásáról sem kell gondoskodnunk.

A gépek tisztítása nem okozhat különösebb fejtörést, hiszen a minimális olajhasználatnak köszönhetően a felületek egyszerűen és könnyedén tisztíthatók.

Tagadhatatlan, hogy a forrólevegős sütők rendelkeznek egy-két hátrányos tulajdonsággal is, amelyekről említést kell tenni. A legtöbb ilyen készülék magasabb áron vásárolható meg, mint a hasonló minőségi kategóriát képviselő hagyományos fritőz. Emellett tudni kell, hogy egyes zsírban sült ételek elkészítése forrólegevős sütőben nem lehetséges, vagy nem ajánlott.

Milyet válasszunk?

Ha úgy döntöttünk, hogy forrólevegős sütőt vásárlunk, számos kérdésre kell választ adni. Célszerű elsőként eldönteni, hogy milyen típust választunk. Az alaptípus a statikus sütő, ami tulajdonképpen nem csinál mást, csupán forró levegőt kerintget az étel közelében. A dinamikus sütő ugyanerre képes, de keverőlapátokkal is rendelkezik, így még egyenletesebb lesz a végeredmény. Külön kategóriát képvisel az úgynevezett halogén sütő, amely infravörös technológián alapulva segíti meg a forrólevegős fritőzök munkáját.

A forrólevegős sütők fontos tulajdonsága a kapacitás. Elsősorban azt érdemes mérlegelnünk, hány fő számára szeretnénk ételeket készíteni. A legkisebb készülékek jellemzően 1-1,5 literes főzőkosárral rendelkeznek, a legnagyobbak kapacitása elérheti az 5 litert is. A többszintes kialakítással rendelkezők egyidejűleg a főétel és a köret elkészítésére is alkalmasak.

Hasznos, ha a készülék különböző automatizálási és beállítási lehetőséggel rendelkezik. Ezeknek köszönhetően a sütés folyamata kényelmesebb lesz, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy a végeredménnyel is elégedettek leszünk.

(x)