Bagdy Emőke megtörte a csendet: Ez semmihez sem fogható fájdalom

Először állt kamerák elé Bagdy Emőke pszichológus, mióta tavaly októberben Phoenixben meggyilkolták a fiát, az 53 éves teológus Császár Zsoltot.

2024. február 4., 16:03

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámoltBagdy Emőke fiát, az 53 éves Császár Zsoltot az egyesült államokbeli Phoenixben ölték meg október 21-én. Az elkövető, a 18 éves Yaaliyah Ezekiel Jackson már korábban is gyilkolt, és azzal védekezett a rendőrök előtt a történtek után, hogy összeveszett a zuhanyzóból kilépő Zsolttal azon, hogy az bent hagyta a holmijait a fürdőszobában, ő pedig megijedt, hogy Zsolt rá akar támadni, ezért védekezésből halálra késelte.

A pszichológus és a család szerint a jóindulatú, segítőkész teológusfiút tőrbe csalták. Az áldozat nővére, Császár-Nagy Noémi már korábban is úgy fogalmazott a Blikknek, hogy testvérét szánt szándékkal csalták a tett helyszínére, hogy megszerezzék a kevés értékét és az autóját. Úgy tűnik, neki volt igaza: a phoenixi rendőrség már nem indulati gyilkosságként, hanem összetett, csoportosan elkövetett bűncselekményként vizsgálja az ügyet. Jackson pedig, aki korábban beismerte tettét, most már furcsa módon ártatlannak vallja magát és a társaira próbálja kenni a történteket. Azóta Bagdy Emőke fiát eltemették, a gyilkosát pedig egymillió dollár fejében engednék csak szabadon.

Bagdy Emőke most először beszél a fia haláláról

A pszichológus saját bevallása szerint a gyászfolyamat nála és lányánál másképpen zajlik: míg ő inkább magába fordult és visszavonult, addig Noémi meg akarja mutatni a világnak, mennyire értékes ember távozott közülük.

„Azt hiszem, rajtam és Noémin is túltevő segítő ember volt a maga teológiai szolgálatában” – így emlékszik Bagdy Emőke a fiára.

„Ez hihetetlen csapás. Elvenni azt, aki a húsom, vérem, sejtemből van, magzatom, testemből test. Ez semmihez sem fogható fájdalom. Erről még beszélni is... belerezdül minden testrészem”

 – vallotta megrendülten a Tények Pluszban.

 

„Szakemberként más megélni a gyászt – ismerem ennek a személyes szenvedését is –, nem fájdalomról beszélek, hanem szenvedésről. A szenvedés egy lelki természetű dolog, ami olyan módon teperi le az embert, olyan módon szállja meg és hatalmába keríti, hogy nem tud mögüle kikapaszkodni. Az ember szüntelenül felteszi a miért kérdést: miért és miért pont én? Miért velem történt ez?” – teszi fel a kérdést a neves pszichológus professzor.

A gyász folyamatáról azt mondta Bagdy Emőke, hogy „a megfelelő belső folyamatoknak a megengedése, hogy menjen tovább, aminek tovább kell menni, ez nehézségeket okoz.”

(Kiemelt képünk: Prof. Dr. Bagdy Emőke Fotó: Prof. Dr. Bagdy Emőke hivatalos Facebook oldala)