Az 5 legjobb vitaminforrás télen

A tél vitathatatlanul gyönyörű évszak, szervezetünk ugyanakkor megsínyli a kevés napsütést, a hideget és a friss zöldségek és gyümölcsök esetleges hiányát. Mindez könnyen vitaminhiányhoz vezethet, ami viszont megnyitja az utat más betegségek, például az influenza vagy a megfázás előtt. Decembertől februárig tehát még jobban oda kell figyelnünk a vitaminpótlásra. Hogy pontosan hogyan? Cikkünkben megmutatjuk.

2021. december 1., 07:26

Szerző:

Az 5 legjobb vitaminforrás a téli időszak átvészelésére

Zöldségek

A C-vitamin minden évszakban fontos, télen azonban kulcskérdés az immunrendszerünk megerősítése. A C-vitamin nemcsak a megfázás ellen véd, de a hajunk és a bőrünk szépségében is szerepet játszik, márpedig a fagyos időben könnyen repedezett hajjal vagy kipirosodott bőrrel szembesülhetünk. Ezért aztán érdemes a téli időben is bespájzolni olyan C-vitaminban gazdag zöldségekből, mint a paprika, a paradicsom vagy a kivi.

A sárgabarack és a mangó manapság már minden évszakban elérhető, ha máshogy nem, befőtt formájában. Márpedig ez a két gyümölcs rendkívül gazdag A-vitaminban, ami szintén az immunrendszer felturbózásában játszik szerepet. Mivel télen, a sötét, szürke időben a monitorozás vagy az autóvezetés a szemünket is jobban igénybe veszi, mindenképp érdemes pótolni az A-vitamint, hiszen látásunk egészségét is óvja.

Gyümölcsök

Szerencsére azok az idők már rég elmúltak, amikor télen üres gyümölcsöspolcok fogadtak minket a boltokban. A narancs, a banán, az alma egész évben elérhetők, és telis-tele vannak vitaminnal. Hasonlóan jó döntés lehet a sárgadinnye is, amivel a már említett A-vitamint pótolhatjuk igen hatásosan.

Mind a zöldségekre, mind a gyümölcsökre igaz, hogy érdemes kezeletlenül fogyasztani őket. Főzés vagy párolás hatására ugyanis jelentősen csökkenhet a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A fagyasztás ezzel szemben jó döntés: akár a kiolvadt zöldségek és gyümölcsök levét is felhasználhatjuk, ezzel is növelve a vitaminbevitelt.

Gabona- és diófélék

A reggelit a szakemberek a legfontosabb étkezésnek tartják, télen pedig különösen fontos, hogy minőségi étel kerüljön az asztalra. Mi is lehetne jobb, mint egy finom müzli, tele gabonával, dióval, mogyoróval vagy éppen napraforgómagokkal? Nemcsak ízletesek és táplálók, de ezek a termékesek rendkívül gazdagok B1-vitaminban, ami a hangulatunkra is hatással lesz.

A B1-vitamin ugyanis a stresszkezelés bajnoka, márpedig a hideg és sötét téli napokon könnyen levertnek, izgatottnak vagy dekoncentráltnak érezhetjük magunkat. A vitamin remek hatással van az idegrendszerre, emellett a vérkeringést és az anyagcserét is támogatja. A B1-vitamin a gyerekek számára is elengedhetetlen, hiszen a tanulási nehézségek orvoslásában is eredményesnek bizonyul.

Húsfélék

A D-vitamin talán a legnehezebben pótolható vitaminnak számít a téli időszakban. Mivel szervezetünk a napfényből állítja elő, nem csoda, hogy a felhős, rövid téli napokon a lakosság jelentős részénél D-vitamin-hiány jelentkezik. És hogy mivel jár ennek a vitaminnak az alacsony szintje? Nos, elsősorban a csontok és a fogak meggyengülésével, rosszabb esetben csontritkulással. A D-vitamin-hiány ugyanakkor bizonyítottan szerepet játszik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában is.

A D-vitamin pótlása nem egyszerű, és a legjobb megoldás talán a multivitamin erre a problémára. Ugyanakkor étkezéssel is javíthatunk a helyzeten, elsősorban minőségi húsételekkel. A halfélék (pl. lazac, makréla, szardínia) és a máj közismerten sok D-vitamint tartalmaznak, de a tojás vagy a joghurt is jó választás lehet.

Multivitaminok

Ha pedig már szóba kerültek a multivitaminok, folytassuk a legkézenfekvőbb vitaminpótló megoldással. Az ilyen típusú készítmények előnye, hogy egyetlen kapszulával vagy pezsgőtablettával elláthatjuk a szervezetünket többféle fontos vitaminnal és ásványi anyaggal. Hiszen télen a vitaminok mellett a cink, a vas, a folsav vagy éppen a kalcium pótlása is kell az egészségünkhöz.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a multivitaminok nem pótolják a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozást, csupán kiegészítik azt. A komplex tabletták pedig kétségkívül kényelmesek, a felszívódásuk kevésbé hatékony, mintha egyesével szednénk a különböző vitaminokat. Egy multivitamin-készítmény tehát inkább kiegészítőként jöhet szóba, nem pedig önmagában.

Ügyelj az egészségedre télen is

A vitaminok és ásványi anyagok az egészség fontos, de nem egyetlen bástyái. Hogy igazán hatékonyak legyenek, nem árt, ha a téli időszakban is odafigyelünk néhány dologra. Az első ezek közül a testmozgás. Kétségtelen, hogy hóban, sárban, latyakban kevésbé van kedvünk egy kis futáshoz vagy úszáshoz, mégis érdemes belevágni. Annál is inkább, hiszen télen is vannak szép napos órák, amikor a D-vitamin-készletünket is feltölthetjük.

Legyengült szervezet esetében a vitaminok sem bizonyulnak olyan hatékonynak. Márpedig ha egyik megfázásból esünk a másikba, azzal komoly erőpróba elé állítjuk az immunrendszerünket. A meleg és réteges öltözködés tehát elengedhetetlen gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. Sokan - kicsit könnyelműen - már az első enyhébb napon pólóra vetkőznek, ami egyenes utat jelent a felső légúti panaszok felé.

Egész évben fontos a vitaminpótlás

Bár cikkünkben a különösen kritikus téli hónapokra koncentráltunk, szervezetünk vitaminszintjének fenntartására egész évben célszerű gondot fordítani. Annál is inkább, hiszen egészségesebben vághatunk bele a hideg időszakba, ha a szervezetünk remek állapotban van. Már ősszel érdemes tehát elkezdeni a multivitaminok szedését vagy éppen feltölteni a kamrát zöldségekkel, gyümölcsökkel és gabonafélékkel.

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.