Ilyen a tökéletes brassói aprópecsenye, az egytálételek királya

A brassói többféle variációban készül, kerülhet bele borsó, répa is. Eredete finoman szólva is kérdéses, a legvalószínűbb, hogy egy vonatszakács találta ki.

2024. február 28., 11:45

Szerző:

A brassói aprópecsenye egy húsból és sült burgonyából készített étel, eredete ismeretlen, de többféle izgalmas legenda övezi. Dózsa György (nem az 1514. évi magyar parasztfelkelés vezetője, hanem a mesterszakács) egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva állítja, hogy Brassóból származik ez az étel, ami egy fokhagymás marhatokány. Ezzel szemben Csáky Sándor a XX. századi Szakácsművészet című könyve szerint a brassói eredete ismeretlen, viszont bélszínből készül, paradicsom, vörösbor, gomba és tarhonya(!) hozzáadásával. 

A fenti verziók mellett ismert Pető Gyula Ételkészítési ismeretek című szakkönyve is, amely szerint a szűzpecsenyét füstölt szalonnával, fokhagymával kell összesütni és főtt burgonya illik mellé.

Papp Endre egyenesen azt állítja, a receptet ő találta ki egy versenyre 1950-ben és trianoni nosztalgiából nevezte el. Szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás recept volt ez resztelt burgonyával.

A nagyon sokadik variációt az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki, aki szintén saját találmányaként hirdette a brassóit. Azt mondta, egytálételként készítette el Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára ezt a majoránnás, hagymás sertéshúst, tarhonyával.

A legvalószínűbb elmélet szerint a brassói aprópecsenye receptjét Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel).

Így készül az isteni brassói aprópecsenye

Hozzávalók: 

  • só, bors
  • 200 g sertészsír
  • 700 g sertésszűz
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 00 g újkrumpli
  • 200 ml víz

Az egyszerű brassói aprópecsenye elkészítéséhez a krumplit kockára vágjuk, majd sós, bő, lobogó vízben majdnem puhára főzzük és leszűrjük. A zsírból egy evőkanálnyit felforrósítunk egy serpenyőben, és magas hőfokon nagyjából 3 percig pirítjuk rajta a szintén kockára vágott húst. Miközben sül, sózzuk és borsozzuk. Amikor szép kérget kapott a hús, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a majoránnát és a fűszerpaprikát, majd közepes hőfokon további egy percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk közepes hőfokon.

Amíg a hús puhul, az előfőzött krumplit a maradék zsírban, közepesen erős hőfokon 4-5 perc alatt megpirítjuk. Ha a hús is elkészült, összekeverjük a sült krumplival. Jó étvágyat!

(Kép forrása: csiperke.blogspot.com)

 

2024. szeptember 20., 11:49

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.