Az ásványvízre esküszik? Durva „örök vegyi anyag”-okat mutattak ki belőlük
Egy friss vizsgálat igazolta, hogy az európai ásványvizek tartalmaznak „örök vegyi anyag”-okat, vagyis olyan vegyületeket, amelyek a természetben szinte sohasem bomlanak le. Az egészségkárosító hatásukon túl ez azért aggasztó, mert az ásványvizek szennyezettsége azt is jelenti, hogy a szennyezés elérte a felszín alatti vizeket.
Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikométer a pan-europe.info cikke alapján arra hívja fel a követői figyelmét, hogy az ásványvizek sem olyan egészségesek, mint hisszük. A PAN Europe összesen öt osztrák, négy belga, két francia, egy holland, egy luxemburgi és egy magyar ásványvizet vizsgált meg, és a 20 termékből 10 számszerűsíthető mennyiségben tartalmazott TFA-t.
Mi is az a TFA?
A TFA egy nagyon kicsi és rendkívül mozgékony, vízben oldódó vegyi anyag, amely a természetben nem bomlik le. Rendkívüli mozgékonysága lehetővé teszi, hogy még a mély talajvízkészletekbe is behatoljon és felhalmozódjon. A TFA a PFAS-ok (per- és polifluorozott alkil-anyagok) csoportjába tartozó úgynevezett „örök vegyi anyag”, és számos más PFAS-ból, mindenekelőtt a mezőgazdaságban használt PFAS-peszticidekből és a hűtéstechnológiákból származó F-gázokból származó közös stabil bomlástermék.
Az elmúlt évtizedekben szennyeződtek el az ásványvizek
Az elmúlt három évtized során az örök vegyi anyagnak a terjedése a környezetben drámaian megnőtt. Ma a TFA mindenütt megtalálható: az esővízben, a folyókban, a talajban, a növényekben, az élelmiszerekben, a csapvízben, sőt még az emberi vérben is. A mért koncentrációk nagyságrendekkel magasabbak, mint amennyit más PFAS-okból, peszticidekből vagy azok bomlástermékeiből ismerünk.
Az ásványvizekben való megjelenése azért megdöbbentő, mert azok olyan földalatti vízforrásokból kell származniuk, amelyek védettek az emberi eredetű szennyezés minden kockázatától — az a víz, ami nem felel meg ennek, nem is nevezhető ásványvíznek. Az ásványvizeket kezelni sem szabad, tehát ezúton sem szennyződhetnek.
A jó hír az, hogy a vizsgált magyar ásványvízben (Primavera) nem volt kimutatható ez a vegyi anyag. Egyelőre a vizsgált ásványvizek fogyasztásával a kitettség szinte minden esetben az EU által meghatározott egészségügyi határértékek alatt marad, ráadásul az ásványvíz kevésbé szennyezett TFA-val, mint a csapvíz.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: richardfoulon via Pixabay)