Ilyen egy aromaterápiás kert: Fiatalít, stresszoldó és lazít is

A forró, nyári napokon harapni lehet az illóolajokban gazdag növények körül a levegőt, úgy meg van telve mindenféle illattal.

2024. május 2., 17:49

Szerző:

A saját aromaterápiás kert nem csak álom, összeszedtük miket szerezzen be, hogy Ön is élvezhesse otthon. Az illatoknak nagyon komoly hatása van a szervezetünkre, a lelkiállapotunkra, a hangulatunkra vagy éppen a szellemi képességeinkre. Az illóolajokat pedig évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, rituálékhoz vagy éppen spirituális célokra – írja a Házipatika.  Saját kertünkben is alkalmazhatunk illóolajokban gazdag, aromás növényeket, melyek sok esetben gyógy- és fűszernövények is, így akár tea, krém és ételízesítő is készülhet belőlük.

Az aromaterápiás kert illata stimulálja az agyat, ez pedig pozitív hatással lehet a fizikai, lelki, szellemi egészségünkre

Az illóolajokat többféle formában is alkalmazhatjuk: illatosíthatjuk vele a szobát például párologtató segítségével, belélegezhetjük közvetlenül forró vízbe csepegtetve, de helyileg is alkalmazhatjuk, krémekbe, olajokba keverve,illetve fürdőként alkalmazva. Az aromaterápia során felhasznált alapanyagok közé tartoznak az illóolajok, a hordozóolajok, a különböző növényi kivonatok.

Az aromaterápiát nagyon hatékonyan alkalmazhatjuk a hangulatunk javítására, a stressz és a szorongás csökkentésére, a koncentráció és a memória hatékonyabbá tételére.  Az illóolajokkal való masszírozás két irányból is hathat, hiszen az illatok gyógyító erejét a masszázs hatásával egészíti ki, és nagyon kellemesen ellazít, megnyugtat.

Ezekkel az aromás növényekkel tehetjük még illatosabbá a kertünket!

A levendula illata antidepressziós hatást fejt ki az emberre, segíti az elalvást. A zsályák mind aromás növények, de az egyik legaromásabb, és hazánkban is könnyen beszerezhető közülük az orvosi zsálya (Salvia officinalis). Az orvosi zsálya illata energizáló és hangulatjavító hatású. Az ókori görögök védőnövénynek tartották, így hitték, hogy a zsálya segít a hosszú élet elérésében – írja a Kertikalauz. A dobogón a harmadik helyet elfoglaló aromás cserje a magyar kertekben a rozmaring. Illata csökkenti a stresszszintet, és nyugtatja az idegeket.

Az olasz szalmagyopár erős curry illatot áraszt, sokan ezért „curry növénynek” is nevezik, de valójában nincs köze a curry fűszerkeverékhez. Gyógynövényként használják légzési és bőrpanaszokra, de állítólag fejfájás csillapítására is hatásos.  Az ürömök illata nagyon finom.Több fajta üröm is van a kertünkben, mind imádja a napot és ezüstösek a leveleik. Az oregánó (Origanum vulgare) rovarmágnes is, nemcsak szép. Száraz, napos területekre kiváló választás ez az aromás növény. Ha kertészeti fajtát választanánk, akkor az Origanum laevigatum Rosenkuppel egy eszméletlenül jó fajta. A szurokfű 30-60 cm széles és magas, meleg és napkedvelő félcserje. Aromás levelei sok olasz ételt ízesítenek. 

Az orbáncfű is erősen aromás cserje. Virágaiból olajat készítenek, mely hámosító, bőrgyógyító hatású. Alacsony igényű, szép formájú cserje. Napos és félárnyékos helyeket szeret, de vannak olyan orbáncfüvek is, amelyek az árnyékot is jól tűrik. A listát folytatni lehetne a különböző ehető hagymásokkal (medvehagyma, metélőhagyma, tatárhagyma, kígyóhagyma), gamandorokkal vagy akár az egynyári fűszerekkel is, mint amilyen a bazsalikom, a majoranna vagy a koriander.

Ahogy melegednek nyaraink és enyhülnek teleink, egyre több aromás, mediterrán növény lesz megtartható nálunk is. Ezáltal lehetőségünk nyílik aromáktól illatozó kerteket létrehozni, hát akkor ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, és éljünk vele! Ültessünk aromás növényeket a kertjeinkbe! 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.