Japánkert, a szívünk csücske

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.

2024. április 17., 16:59

Szerző:

A japánkerteknek nem meghatározott szabályrendszerek alapján épült kertek. Itt a látvány, az összkép a lényeg, hogy mikor ott leülünk, úgy érezzük, megérkeztünk a befelé figyelés legtökéletesebb helyszínére. A japánkert az, ahol minden napon, minden évszakban egy kicsit más arcát láthatjuk a több dimenzióban megkomponált festményünknek – írja a japankert.eu.

A japánkert változatai

Hagyományosan a kert stílusa szerint lehet shin forma, ami a természethez legközelibb, a természetes képek kicsinyített mása, és lehet so forma, vagyis az egyszerűségre törekvő. A kettő közötti átmenet a gyo forma. A shin stílusú kertek elrendezése dekoratív, a központi épületek kertjei voltak ilyenek. A so jellegű kert elemeinek elrendezése ritka, aszimmetrikus, absztrakt. A buddhista templomkertek épültek ilyen stílusban. A gyo stlíusban az elrendezés szabadabb, ritkább az elemek elrendezése. A lakóházak esetében, a kert és az ebédlő előtt találhatók ilyen kertek.

A japánkertek több változata is ismert, mint a hagyományos japánkert, a szárazkert és a teakert, melyhez a japán teaszertartás is kapcsolódik. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai.

 Fotó: Freepik

A japánkert növényei

Virágokat általában a bejárathoz ültetnek, és általában egy fő karakterisztikus virág jellemzi a kertet, ami minden évszakban más, szezonálisan. A növényhasználat különleges. Főként a formák változatossága, a fák lombozatának színváltakozása dominál. A fű általában letisztult. A fontosabbak az örökzöldek, a juharfák, a japán cseresznyefák, a bokrok és a cserjék. A moha és a bambusz is fontos elem. Hazánkban is nevelhető jellegzetes növény a bambusz, a páfrány, a moha, a japán feketefenyő, a japán kamélia, az ujjas juhar, a japán cseresznye, az őszibarack, a rododendron, az árnyékliliom, a babérmeggy, a puszpáng. Az is előfordul, hogy az éghajlati adottságok miatt más fajta növényeket is ültetnek, mint a Japánban őshonosak, de azért igyekeznek követni a hagyományokat a japánkert esetében.

A Kertvarázs Magazin azt javasolja, a növényeknél válasszunk ki pár nagyobb fát, vagy díszcserjét, mint pl. a vörös virágú juhar, amely 3-5 méter magasra is megnőhet, és gyönyörű élénkvörös narancssárgás lombozatával színt visz a kertbe. A kerti páfrányok csoportosan elültetve mutatnak a legszebben, szárnyasan szeldelt leveleivel lágyságot visznek a kertbe. A különböző törpe fenyők, a bambuszok megadják a kertnek a japán stílus hangulatát, míg a cserjék a kert színét és formáját hangsúlyozzák.

Örökzöldek közül válasszuk a fekete fenyőt, a magyalt, a hamisciprust, vagy kisebb törpefenyőket, amelyek egy nagyra nőt bonsait is formázhatnak. A virágzó cserjék közül ideális lehet a liliomfa, a japán díszcseresznye, vagy mandulafa. Évelő dísznövények közül a sásliliom kecses formája, a japán kankalin, vagy a kékesszürke színű árnyliliom adja vissza a japánkert hangulatát.

A japánkert díszítő formái

A japánkertben helyet kell, hogy kapjon a víz, a kő és természetesen a növények csoportja is, így érdemes kis patakot telepíteni, vagy egy vízesés is szépen mutat. Nagyobb köveket egy kőfejtőből lehet beszerezni, de ma már sok kertészet is árul természetes köveket a kertbe. A kis csobogóban a víz a tengert, vagy a folyót, a kövek a sziklákat és hegyeket, míg a növények az erdőket szimbolizálják a japánkertben – írja a kertvarazsmagazin.hu.

A víz általában mesterséges tó formájában jelenik meg, amit néha forrás táplál, így egyes kerteken patak folyik át. A szárazkertekben a vizet fehérhomok vagy murvakő „helyettesíti”, ahol a víz fodrozódását érzékeltetve vonalakat is húzhatnak bele. A köveket a japánok tisztelik, sokszor messzi vidékekről szerzik be a legkülönlegesebbeket. A kertben haladó utak is általában kövekkel vannak kirakva. Gyakori a mesterséges dombok, szigetek, vízesések, fahidak, nagyméretű kavicsok, kőlámpások, kőmedencék, esetleg kőpagodák használata. A kapuk bambuszból vagy japán fafajtákból készülnek. A pavilonok ritkábban fordulnak elő, mint a kínai kertekben.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: krantzpeter via Pixabay)

10:37

Bár idősebb korban rendkívül nehéz feladatnak tűnik fogyni, a felszaladt kilókat egyáltalán nem nehéz leadni. Soha nem szabad kétségbe esni, hiszen van megoldás. Csupán tisztában kell lennünk azzal, hogy mi állhat a súlyproblémáink hátterében.

10:16

A rosszindulatú daganatok előfordulása rendkívül gyakori, ezért a szervspecifikus tüneteikről számtalan információt olvashatunk, azonban a paraneopláziás panaszokról kevesebbet. De mi is az a paraneoplázia?