11 tünet, ami a máj betegségére utal: érdemes rájuk odafigyelni

A máj egy kényes szerv, rendkívül sok betegség kapcsolódik hozzá. Ráadásul vannak olyan tünetek, melyek elsőre talán nem tűnnek súlyosnak, ugyanakkor komoly problémára utalhatnak, így érdemes kiemelt figyelmet szentelni rájuk.

2024. április 30., 09:13

Szerző:

A máj az emberi szervezet egyik sarokköve, nagyon sok probléma csoportosul erre a szervre. Éppen ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen szakemberhez érdemes fordulnunk akkor, ha hasonló jellegű gondunk akad a hétköznapjaink során.

A máj egészsége fontos

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni – hívja fel a figyelmet az egeszsegkalauz.hu. A portálnak Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.

Azaz a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem-alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór. Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet – a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Ezekkel a tünetekkel érdemes hepatolgushoz fordulni

S hogy mégis milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni? Van belőlük pár, íme a lista:

  • állandó alhasi fájdalom,
  • puffadás,
  • krónikus fáradtság,
  • étvágytalanság,
  • nem szándékos fogyás,
  • tartós hasmenés,
  • hányinger, hányás,
  • véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
  • gyors pulzus,
  • ödéma a lábon, a bokán,
  • sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni

Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni

– hangsúlyozta a cikkben Németh Alíz. A gasztroenterológus és hepatológus szakember hozzátette, bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak.

Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj, hasnyálmirigybetegség, epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkohol-függőség, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, -vérzsírszint, a Crohn-betegség, a metabolikus szindróma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: paihub / Pixabay)