Kovász készítése házilag – recept

A kovász sokkal egészségesebb az élesztős kenyérnél!  Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan nevelgesse otthon. 

2024. április 30., 10:31

Szerző:

A házi kovász elkészítési módját érdemes megismerni, ugyanis a legfinomabb kenyér nem élesztővel, hanem otthon nevelt házi kovásszal készül. A kovász a tésztát lazítja, szellős állományúvá, és kellemesen savanykás ízűvé teszi. Természetesen tartósítja a kenyeret és péksüteményt a benne keletkező ecetsavnak köszönhetően, így az több nap után is ugyanolyan finom, rugalmas és ízletes marad. 

A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok a kovászt nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kovászt főleg leszárított formában tárolták lenvászon zsákokban, majd amikor kellett, vízzel feloldva használták – írja a Naturprojekt.

Hogy mi a kovász? 

A kovász víz és liszt keveréke, melyben savas folyamatok indulnak el. A buborékosodással járó folyamat során a mikroorganizmusok összessége egymással kölcsönhatásba lép, miközben tejsav és ecetsav képződik. Emiatt van a kovásznak kellemesen savanykás illata. A kovász egy olyan élő dolog, amely a lisztből és a közvetlen környezetéből veszi fel a különböző baktériumokat és vadélesztő gombákat, ezért nincs két egyforma ízű kovász.

A kovásznál nincs egészségesebb! 

A kovászos kenyér fogyasztása kedvezőbb az emberi test számára, mint az élesztős kenyér fogyasztása. A kovászos kenyerek a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a glutént (fehérjét) a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyereket. Ráadásul a kovászos kenyerekhez nem szükséges semmilyen adalékanyagot adni, így nem terheljük szervezetünket fölösleges anyagokkal.

A kovász titka: a türelem

Az igazi kovászhoz nem kell más mint víz, liszt és egy kis türelem. Bárki elkészítheti otthon kb. 7 nap alatt. A kovászt mindig tiszta, lehetőleg mosogató gépben elmosott befőttes üvegben indítsuk. A befőttes üveg csavaros tetejét sose zárjuk rá teljesen az üvegre az érés során, inkább lazán tegyük rá, hogy némi levegő be tudjon jutni. Nyitva sose hagyjuk túl sokáig a befőttes üveget és benne a kovászt, mert kiszárad, „lebőrösödik” a teteje.

Ha hetente legalább kétszer sütünk kovászos kenyeret, úgy a befőttes üveget a konyha pulton tároljuk. Hideg időben etessük naponta, meleg időben etessük naponta legalább egyszer, inkább kétszer! Ha ritkábban sütünk, tartsuk a kovászos üveget a hűtőben és hetente egyszer vegyük ki, vegyük ki belőle a szükséges mennyiséget amivel beoltjuk azt a mennyiséget amire a sütéshez szükségünk lesz, etetssük meg a hűtős kovászt, majd tegyük vissza a hűtőbe.

Házi kovász – Íme a recept lépésről lépésre 

Első nap 2 evőkanál lisztet elkeverünk annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, majd az egészet meleg helyen érleljük lezárt üvegben 2 napon keresztül. A kovász készítésének 3. napján 3 evőkanál lisztet és ugyanilyen mennyiségű vizet hozzákeverünk az eddigi kovászalaphoz, majd ismét lezárjuk az üveget, és érleljük további 2 napot. Közben időnként megkeverhetjük. Nem kell az üveget nagyon szorosan lezárni, hogy kapjon levegőt a kovász – írja a Mindmegette.

Az ötödik napon 5 evőkanál lisztet és ugyanennyi súlyú vizet hozzákeverünk az eddigi tésztánkhoz, de csak 1 napot érleljük tovább az üvegben. A  hatodik napon már szinte kész a kovász. Ha buborékosodik, mint a felfuttatatott élesztő, akár már fel is használhatjuk a kovászos kenyér sütéséhez. Ha még nem elég buborékos, érleljük még egy napot langyos helyen.

A következő felhasználásig hűvös helyen tároljuk. Minden használat előtt etetni, vagyis aktiválni kell a kovászt. Legalább kétszer etessük ugyanannyi liszt és víz hozzáadásával, míg elérjük a receptben írt mennyiséget.180 gramm kovász felhasználához készítsünk 240 gramm kovászt úgy, hogy az első etetéskor 30 g vízhez adjunk 30 g lisztet és 30 g anyakovászt. Keverjük össze az üvegben, hagyjuk érni 10-12 órát. Etessük meg másodszorra is: 80 g vízhez adjunk 80 g lisztet és 80 g kovászt. Hagyjuk buborékosodásig pihenni, majd hasznljuk fel. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP)