A rák nem specifikus tünetei is árulkodóak

A rosszindulatú daganatok előfordulása rendkívül gyakori, ezért a szervspecifikus tüneteikről számtalan információt olvashatunk, azonban a paraneopláziás panaszokról kevesebbet. De mi is az a paraneoplázia? 

2024. április 30., 10:16

Szerző:

A rosszindulatú betegségek következtében kialakuló „távoli” tüneteket paraneopláziáknak nevezzük. Ezek a panaszok nincsenek összefüggésben az adott szerv megbetegedésével, hanem a daganatos folyamat következményeként (pl. a rák által termelt hormonok, fehérjék hatására) alakulnak ki a test bármely területén.

Milyen tünetek utalhatnak paraneopláziára?


A paraneopláziás panasz jellege függhet a daganat típusától és elhelyezkedésétől, és a beteg fizikai állapotától (pl. van-e más fennálló betegsége), de legtöbbször olyan tünetekről beszélhetünk, amelyek pusztán a daganatos betegséget jelzik csak, és nem specifikusak.

Egyes paraneopláziás tüneteket B-tüneteknek is nevezünk, ilyenek az éjszakai izzadás, láz, fogyás, de egyesek a bőrviszketést, fáradtságot is ide sorolják. Érdekes, de ritka tünet pl. a Hodgkin-kórban az alkoholfogyasztás után perceken belül jelentkező fájdalom, amelyet Hodgkin-kórra jellegzetesnek tartanak.

Az alábbi tünetek utalhatnak paraneopláziára:

gyengeség,
étvágycsökkenés,
hőemelkedés vagy láz,
indokolatlan fogyás,
éjszakai izzadás,
polineuropátiához társuló zsibbadás,
kettős látás,
érzészavar,
szédülés,
egyensúlyzavar,
izomgyengeség,
izom- és ízületi fájdalom,
bőrtünetek (pl. sötét elszíneződések a bőrön, rendellenes szőrnövekedés, bőrviszketés),
dobverőujj,
rendszeres hasmenés,
émelygés, hányinger,
vérszegénység vagy az ellenkezője: fokozott vörösvértestszám,
mélyvénás trombózis,
tüdőembólia,
felületes vénák gyulladása,
szénhidrátanyagcsere-zavar,
magas vérnyomás,
egyéb endokrinológiai tünetek (pl. magas kalcium-, alacsony nátriumszint).


A fent említett tünetek pár paraneopláziára is utalhatnak, sok esetben nem paraneopláziák, hanem jellemzően egyéb szervi megbetegedés hatására fellépő panaszok. Tehát bármely tünet esetén érdemes a háziorvosához fordulnia, amennyiben pedig több tünet együttesen lép fel – az említett B-tünetek –, akkor ne késlekedjen mindezt jelezni kezelőorvosa felé! – figyelmeztet a webbeteg.hu.

Előfordul, hogy a paraneopláziás tünetek hamarabb jelentkeznek, mint a rosszindulatú daganatok szervspecifikus tünetei, ezért a paraneopláziás tünetek minden esetben alapos kivizsgálást igényelnek, hiszen ilyenkor gondolni kell a daganatos betegségek fennállásának eshetőségére is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  ExergenCorporation via Pixabay)

Tegnap 16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?