A legstrapabíróbb árnyéktűrő zöldségek a parlagon heverő kertrészekbe

Közkedvelt zöldségeket is vethetünk a kert árnyékos részébe, nem kell lemondanunk a bőséges termésről. Az árnyéktűrő zöldségek ráadásul segítenek kihasználni a kert minden négyzetcentiméterét. 

2024. április 16., 17:29

Szerző:

Sok kertésznek nincs lehetősége az ideális 8+ órás teljes napsütésben nevelni a növényeit, különösen a városban nehéz ennek eleget tenni. Sok zöldség azonban elviseli a részleges árnyékot; néhányan még értékelik is azt. A „részleges árnyék" azokra a területekre vonatkozik, amelyek 3-6 órán át napfénynek vannak kitéve. Azok a területek, amelyek a nap nagy részében foltos napfényt vagy szűrt napfényt kapnak, szintén részleges árnyékosnak minősülnek – írja az Agrároldal. Mutatjuk az árnyéktűrő zöldségek sorát, amelyek finomak, táplálóak és sokszínűek!

Sőt virágokat is lehet árnyékos helyre ültetni, méghozzá csodaszépeket! A pompás árnyéktűrő virágok szép díszei a kertnek!

Az árnyéktűrő zöldségek sokrétűek

Salátafélék

Saláta, sóska, rukkola, spenót – mind-mind nagyon jó árnyéktűrő zöldségek! A saláta zöldje általában jól nő a hűvösebb helyeken is, és szívesen látnak némi árnyékot! Sőt kimondottan nehéz a nyár legmelegebb részében termeszteni őket, mert ezek a zöldségek gyorsabban kicsíráznak túl sok meleg vagy napsütés hatására. Egy árnyékosabb hely azonban növelheti a termelést. A saláta zöldje nagyon jól viseli a napi 3-4 órás napsütést.

Leveles zöldségek

A mángolt, vagy kelkáposzta is az árnyéktűrő zöldségek közé tartozik. Ezeket a leveles zöldeket gyakran főzve tálalják. Napi 3-4 órányi napsütés mellett lassabban nőnek, de „bébi zöldjeként” betakaríthatjuk őket, ilyenkor lágyak és édesek lesznek. Van, hogy a boltokban is ilyen formában lehet velük találkozni.

Gyökérzöldségek

Cékla, sárgarépa, burgonya, retek, fehérrépa – mind az árnyéktűrő zöldségek csoportját gyarapítja. Ezeket is bébi zöldségekként kisebb méretükben is be lehet takarítani. 4-5 órás részleges árnyékban elérhetik a teljes méretüket is egy kis türelem árán, ráadásul a fokozatos növekedés hatására csökken a csavarodás kockázata is. A retek különösen kedveli a kis árnyékot, ami megvédi a nyári melegtől, hogy ne fásodjon meg és ne csavarodjon be. A következetes öntözés is fontos a fásodás és a csavarodás elkerülése érdekében.

A brassica zöldségek is kedvelik az árnyékos helyeket


A brassica zöldségek – brokkoli és karfiol, kelbimbó, káposzta – szintén zöldségek, amiket félárnyékos helyre is lehet ültetni. Részleges napfény hatására feszesebb fejet növesztenek, és később virágoznak. A brokkoli és a karfiol esetében előfordulhat, hogy egy második kisebb termést kaphatunk, miután levágtuk a fő központi fejet. Ezek a hűvös időjárású növények napi 4-6 órányi napfényben jól érzik magukat.

A borsó és bab is szeret árnyékos helyeken


Az árnyékos helyen való tartózkodás meghosszabbítja a borsó és a bab tenyészidejét! Ezek a zöldségek napi 4-5 órányi napon is jól megvannak. Ne felejtse el rendszeresen szedni a borsót és a babot, hogy elősegítsd a folyamatos növekedést.

Árnyéktűrő hagymafélék


A póréhagyma és a hagyma nagyon jól áll hűvösebb, nedves környezetben. Naponta körülbelül 4 órát süt a nap az adott helyen? Tökéletes helye lesz hagymáinak!

A fűszernövények is az árnyéktűrő zöldségek közé tartoznak

Menta, metélőhagyma, koriander, oregánó, petrezselyem – nagyszerű kiegészítői az árnyas zöldségkertnek, mivel az árnyékosabb helyeken is jól nőnek. Ezek a fűszernövények gyorsabban és sűrűbben nőnek több napon, de 4 órás napsütéssel is nagyon jól elvannak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  LubosHouska via Pixabay)

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.