Kicsavarják a kormányt az autósok kezéből a svédek

2025-től Stockholm belvárosi részére csak elektromos járművekkel lehet majd behajtani.

2023. október 12., 14:27

Szerző:

Stockholm lesz az első nagy főváros, amely teljesen kitiltja a benzines és dízel autókat a városközpontból, hogy csökkentse a környezetszennyezést és a zajterhelést, írja a The Guardian. Főként irodaházak és bevásárlóutcák vannak a szóban forgó, 20 háztömbnyi részen, ahova csak elektromos járművekkel lehet majd behajtani 2025-től. A zóna esetleges kiterjesztéséről várhatóan 2025 elején döntenek – értesült a raketa.hu.

A lap szerint a terv bejelentésekor Lars Stromgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere azt mondta, hogy

a stockholmi levegő rossz minősége különösen a csecsemőre és az idősekre van hatással, nagy szerepe van az idő előtti elhalálozásokban is, ezért kell megszüntetni a légszennyezés egyik fő okát, és kitiltani a benzines és dízelautókat a belvárosból.

Ezzel az eddigi legambiciózusabb alacsony kibocsátású zónát hozzák létre Svédországban.

A svéd városvezetés szerint tudatosan olyan területet választottak, ahol nagyszámú kerékpáros és gyalogos van kitéve az egészségtelen levegőnek nap mint nap. Ez a városnak egyben egy olyan része is, ahol számos olyan vállalat irodája van, amely szívesen vesznek részt a fenntarthatóbb jövőre való átállásban. Szintén a belvárosi régióban találhatóak Svédország legdrágább irodai ingatlanjai – teszi hozzá a raketa.hu.

(Kiemelt kép: Norrmalm vízpartja sétahajókkal, vasút és a Sheraton Hotel, Stockholm, Svédország, Skandinávia, Európa (Fotó: Christopher Rennie / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP)

 

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.