Ez a 15 szabály a bőség titka

A túltervezés és túlvásárlás miatt több tízezer forintunk landol a kukában. Mutatjuk, mi az a 15 bőségteremtő szabály, amivel gazdagíthatja saját magát.

2024. október 8., 13:45

Szerző:

A tudatosság – ezt hangsúlyozzák a szakértők, legyen szó diétáról, nyugdíjmegtakarításról, vásárlásról. A döntéseink határozzák meg az életünket, mégsem vagyunk az életünk minden területén tudatosak. Több tízezer forint folyik ki a markunkból, pedig a most következő 15 szabály megtartása nem okoz nehézséget, csak egy kis figyelmet. Ha megtartjuk őket, kevesebb élelmiszert pazarlunk, több pénzt takarítunk meg, amit aztán kedvünk szerint használhatunk fel.

15 bőségteremtő szabály, aminek megtartása esetén tízezrekkel lesz gazdagabb

1. Tudjuk, mi van otthon

A tudatos vásárlás segít abban, hogy ne csábuljon el a boltban. Jó, ha tudja, miből mennyi van otthon. Ha nehézséget okoz felidézni, mi van a hűtőben, fotózza le a tartalmát! Ne vegyen meg egy terméket, csak mert később jó lesz valamire. Térképezze fel, mire van valójában szüksége!

2. Az elég legyen a mérték

A heti teendőihez igazítsa a heti menüt és a bevásárlást is. Ha tudja, hogy nem lesz ideje főzni, akkor ne vásároljon olyan alapanyagokat, amelyeket rövid időn belül fel kell dolgozni (például gomba, nyers hal) – hívja fel a figyelmet a Maradék nélkül.

3. Engedjük el a hosszú lejárathoz fűződő babonákat

Ön szokott kutakodni az élelmiszer üzletekben, hogy megtalálja a polcon azokat a termékeket, amiknek később jár le a szavatossága? Szokott bosszankodni, hogy milyen jól eldugták azt, ami sokáig eláll? Pedig ha nem kifejezett hobbija a deponálás, és néhány napon belül elfogyasztja a terméket, akkor nem kell feleslegesen fáradnia a hosszú szavatosság levadászásával. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb termék kerüljön kidobásra a boltokban! A lejárati időn belül minden élelmiszer biztonságos és teljes élvezeti értéket nyújt.

4. Írjunk bevásárló listát, és ne felejtsük magunkkal vinni!

Ha a hűtő tartalmának fotóját nem viheti magával, megteszi egy jól átgondolt bevásárló lista is. A hagyományőrző papírfecnis változattól a modernebb, telefonba rögzített listáig bármilyen vásárlási mankót használhat, hogy célirányosan vásároljon. Ha nem csábul el, kicsi az esélye, hogy a szükségesnél többet vásárol. 

A pszichológusok arra is felhívják a figyelmet, hogy ne vásároljon éhesen! Éhesen ugyanis sokkal több élelmiszert halmozunk a kosarunkba, hiszen ilyenkor a kezünket a szemünk és a hasunk vezeti.

5. A nagy kiszerelés jobban megéri?

A válasz attól függ, hogy az életvitel valóban igényli-e a nagyobb kiszerelést. Egy nagyobb család számára megéri, de ha nem szokott elfogyni a nagyobb csomag, akkor válasszon kisebb kiszerelésű termékeket. A felbontott termékek romlása felgyorsul, esetleg meg is feledkezünk róla. Az akciókkal is legyen körültekintő. Lehet, hogy végül többet pazarol, mint amennyit meg tudott spórolni az árengedmény révén, ha a kukában végzi az étel.

6. Melyik lánc szakad a legkönnyebben? A hűtési lánc

Ha hűtést igénylő vagy fagyasztott áru is kerül kosarába, érdemes egyenesen hazafelé venni az irányt. Hazaérve minél hamarabb pakolja el ezeket a termékeket. Ha előre tudja, hogy nem ér haza fél órán belül, érdemes – főleg nyáron – hűtőtáskával készülni. A hűtési lánc megszakadása nemcsak a termékek idő előtti romlását okozhatja, de élelmiszerbiztonsági kockázatot eredményezhet!

7. Ismerje meg hűtőjét!

A hűtő időnként olyan, mint a fekete lyuk, mindent elnyel, és senki sem tudja, mi van benne. Nehéz számon tartani, hogy pontosan miből mennyi van a hűtőszekrényben, ezért érdemes hetente rászánni 2 percet, hogy átnézze a tartalmát! Azt próbálja először felhasználni, ami lejárathoz közeli! Érdemes kijelölni egy polcot, ahová ezeket a termékeket rakja, hogy lássa, mit kell sürgősen felhasználni.

8. A megfelelő hőmérsékletrehűtsük az élelmiszereket!

Sokan nem ismerik a hűtőszekrény optimális hőmérsékletének tartományát. A helyes tárolási hőmérséklet 0–5 °C között mozoghat. Az ennél magasabb hőmérsékleten a termékek akár napokkal hamarabb megromolhatnak. Sok hűtő esetében nehéz ennek az értéknek a nyomon követése, ugyanis nem a hőmérsékletet tudjuk beállítani a hűtőn, hanem csak egy skálát látunk, ezért érdemes lehet betenni egy hideget jól viselő hőmérőt a hűtőbe is.

9. Ne irtózzunk a lejárt szavatosságú élelmiszerektől, nem biztos, hogy harapnak

Tudta, hogy az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhat: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel?

A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk (például joghurt, felvágott) jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobja ki. Viszont a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken (például konzerv, száraztészta) szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztal számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. 

10. Tároljuk a megfelelő helyen az élelmiszert!

A paradicsom és a banán megsínyli a hűtő hidegét, a gyökérzöldségek viszont igénylik. Ön tudja, mit hova kell tenni, hogy sokáig elálljon? Az élelmiszerek helyes tárolásával megnövelheti az eltarthatóságuk idejét! Vannak élelmiszerek, amelyeknek a hűtőszekrényben a helye, például a tejtermékeknek, húsoknak, felbontást követően a konzerveknek, lekvároknak és a gyümölcsleveknek. A különböző gyümölcs- és a zöldségfélék eltérő körülményeket kedvelnek, pl. salátafélék, az alma, a szőlő és a gyökérzöldségek igénylik a hűtve tárolást, míg a banán, a burgonya, a gyömbér és az avokádó hidegkárosodást szenvedhetnek a hűtőszekrényben, és a paradicsom ízének sem tesz jót a hideg. A pékárukat sem érdemes a hűtőben tárolni, mert sokkal gyorsabban kiszáradhatnak. Jobb, ha kenyértartóban vagy kenyérzsákban tartja őket, ha pedig nem fogynak el, kerüljenek a fagyasztóba még időben. A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket (például száraztészta, rizs, bontatlan konzervek) tárolja nyugodtan a szekrényben, vagy a kamrában.

Ha az otthon készített ételeket nem fogyasztja el azonnal, hűtse le mihamarabb, és 2 órán belül tegye hűtőszekrénybe. Így nem csak a fogyaszthatósági idejüket növeljük meg, de csökkenthetjük az élelmiszerbiztonsági kockázatot is.

11. Rendszeresen sok a maradék? Főzzünk kevesebbet!

Ha észrevesszi, hogy rendszeresen sok a maradék, akkor érdemes az adagokat átgondolni. A tányérmaradék ugyanis gyakori hulladék. Egy finom vasárnapi ebéd láttán könnyen elcsábulunk: előfordul, hogy több ételt szedünk ki, mint amennyit ténylegesen meg tudunk enni. Étkezéseknél inkább többször szedjen kevesebbet, hogy véletlenül se kerüljön kidobásra az étel. Ezt az elvet az éttermekben is érdemes követni, és csak akkor megrendelni a második fogást, vagy desszertet, ha éhesek maradtunk. Érdemes féladagokban is gondolkodni, ha soknak tűnik egy egész adag, a legtöbb helyen akkor is biztosítanak erre lehetőséget, ha nincs a menüben feltüntetve.

12. Otthoni morzsaparti: hasznosítsa újra a maradékot!

Ha a megmaradt ételeket nincs kedve megenni eredeti formájukban, újragondolva egészen más fogásokat varázsolhat belőlük. Pörköltből például kitűnő gulyásleves vagy székelykáposzta készíthető. A főtt rizsből rakott ételeket készíthet, de tökéletes alapanyaga a sült rizsgolyónak (Arancini), ha kevésbé sós, akár desszerteknek (tejberizs, rizsfelfújt) is. A száraz pékáruból zsemlemorzsát, vagy máglyarakást készíthet. Ne várjon azonban több napig az újrahasznosítással, mert a túltárolt ételek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

13. Ne legyen a fagyasztó élelmiszertemető!

A fagyasztás kitűnő tartósítási eljárás, ami számos élelmiszer, illetve étel esetén alkalmazható, mint például a pékáruk, sütemények és készételek. Figyelni kell azonban arra, hogy ne rakjon meleg ételt a fagyasztóba, várjon addig, amíg szobahőmérsékletűre hűl, különben a fagyasztó hőmérséklete megemelkedik, ami a bent lévő ételek részleges felengedéséhez, romlásához vezethet. Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani az ételeket, így praktikusabban felhasználhatók. Lássa el címkével a fagyasztóba kerülő élelmiszereket, szerepeljen rajta az étel megnevezése és a fagyasztás dátuma!

Ne használja élelmiszertemetőnek a fagyasztót, idővel ugyanis még a fagyott ételek is veszítenek élvezeti értékükből. A 2 perces hűtőellenőrzés terjedjen ki a fagyasztóra is, és építse be a heti menübe az itt tárolt ételeket is. 

14. Ítélkezésmentesen vásároljunk zöldséget és gyümölcsöt!

Ne ítéljen elsőre, hiszen a csúnya zöldségek és gyümölcsök is lehetnek ugyanolyan finomak, mint szabályos formájú társaik. A turmixok, krémlevesek, burgonyapüré, zöldségfasírt fagylaltok, lekvárok készítésekor tökéletes alapanyagnak számítanak ők is, ráadásul a kevésbé szép termékek gyakran olcsóbbak is.

15. Komposztáljunk!

Sok élelmiszer rész (például a zöldségek héja, a tojáshéj, a kukoricacsutka vagy éppen a kávézacc) nem alkalmasak emberi fogyasztásra, így hulladékként való megjelenésükkel mindenképpen számolnunk kell. Amint arról a 168.hu is tübbször beszámolt, a komposztálás ideális megoldásként, amellyel csökkenthető a környezetterhelés mértéke. Ma már számos komposztálási mód közül választhatunk életvitelünknek megfelelően. Van lehetőségünk kültéri, közösségi vagy akár beltéri komposztálásra is! Bármelyiket is választjuk, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen anyagok komposztálhatók.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

 

 

 

 

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya szerinte egyértelműen látszik a Balaton sótartalmának növekedése.

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.

A Mount Everest megmászása mindig is nagy teljesítmény volt, de úgy tűnik, hogy a feladat egyre nehezebbé válik: kutatók szerint az Everest egyfajta növekedési hullámot él át, vagyis egyre magasabb.