A rózsa legdurvább betegségei most is lesben állnak, mutatjuk mire figyeljen

Cikkünkben a rózsa három olyan betegségét soroljuk fel, amik bármikor megjelenhetnek, és segítünk abban is, hogy hogyan lehet védekezni ellenük.

2024. október 9., 11:00

Szerző:

A rózsa betegségeit általában a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák, ráadásul az mindenütt felléphetnek függetlenül a termőhelyi viszonyoktól. Fertőzés akkor alakul ki, ha a rózsa ellenálló képessége csökken, amit több tényező okozhat: tápanyaghiány, túlzott öntözés, az öntözés hiánya, a talajszerkezetromlás, az időjárási viszonyok – írja cikkében a naturgarden.hu. 

A következőkben három olyan betegséget sorolunk fel, amelyek szinte minden rózsakertben megjelenhetnek, de segítünk abban is, hogy hogyan lehet védekezni ellenük. 

A rózsa ősellensége a csillagrozsda

Talán már mindenki látott olyan rózsabokrot, aminek a levelein feketés foltosodás jelent meg. A foltok széle csipkézett innen ered az elnevezése is. A foltok ráadásul összeolvadhatnak, a levelek megsárgulnak és lehullanak. A betegséget egy gombafajta okozza, a kórokozó a lehullott levelekben telel át, tavasszal pedig innen kiindulva fertőzik meg a fiatal levélzetet.

A betegség megelőzése ugyanakkor nem túl nehéz, csupán el kell távolítanunk és meg kell semmisítenünk a fertőzött lehullott leveleket. Emellett tavasszal a betegség kialakulását megelőzendően gombaölő szeres permetezést is célszerű végeznünk a rózsáinkon, ami a már kialakult fertőzés esetén is hatásos. Fontos tudni, hogy a kórokozó tavasztól őszig fertőzheti a növényt, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető. 

A rózsarozsda elcsúfíthatja az egész növényt

A rózsánk akkor a legszebb, amikor egészséges. Amennyiben azonban a leveleken és a száron tavasszal narancssárga foltok jelennek meg – amelyek később sárga színűvé, majd feketévé válnak – elkezdhetünk gyanakodni, hogy a növénnyel nincsen minden rendben. A fertőzött levelek ráadásul hamar elsárgulnak, majd le is hullanak. A betegséget egy gombafaj okozza, a kórokozó a lehullott levélzeten és a száron telel át, majd tavasszal innen indulva fertőzik újra a növényi részeket. 

S hogy hogyan előzhetjük meg a betegséget? A lehullott levélzet eltávolításával és megsemmisítésével. Ezen felül tavasszal egy lemosó permetezés, majd a friss levélzet kialakulásakor úgy újabb permetezés is hatékony védelmet nyújt a betegség ellen. 

A szürkepenész, ami tönkre vágja az egész virágzást

A Botrítisz nevű betegség a rózsa virágszirmain, hajtásain és szárain jelenik meg lilás színű foltok képében. A virágbimbók megjelenésekor fellépő betegség a bimbók elhalását okozza. A fertőzés egy gombának köszönhető, amely tartósan párás körülmények között alakul ki.

A betegség megelőzése és orvoslása céljából az érintett részeket érdemes eltávolítani a növényről és megsemmisíteni őket. Megfelelő életkörülmények biztosításával a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, ám kialakult betegség esetén (és megelőzésként is) célszerű gombaölő szeres permetezést alkalmazni. A betegség többször is fertőzhet, ezért többszöri permetezés is szükségessé válhat.

Így érdemes metszeni a rózsát

Tudvalevő, hogy október végén, november elején, amikor lehullik a rózsa lombozata, az évet le kell zárni a rózsa életében. Ekkor a töveket érdemes fél méteres magasságban visszavágni, és – noha sokak szerint csak tavasszal szabad, ám a kertészek véleménye ebben megoszlik – meg kell metszeni az oldalágakat is. Metszés után pedig mindenképp össze kell szedni a földre hullott leveleket és ágakat, hogy megóvjuk a növényeket a kórokozók elszaporodásától.

A rózsatöveket ezután 25-30 centiméteres magasságban fel kell kupacolni, amire a legjobb, ha komposzt-kertiföld és szerves-trágya keveréket használunk. Azonban arra érdemes ügyelni, hogy miközben odahúzzuk a földet, nehogy megsértsük a rózsa gyökereit! A kupac tetejét ezután érdemes szalmával betakarni, így még nagyobb védelmet tudunk biztosítani a rózsánk számára a fagyokkal szemben. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: manfredrichter / Pixabay) 

A túltervezés és túlvásárlás miatt több tízezer forintunk landol a kukában. Mutatjuk, mi az a 15 bőségteremtő szabály, amivel gazdagíthatja saját magát.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös, a Hidrológiai Közlönyben megjelent tanulmánya szerinte egyértelműen látszik a Balaton sótartalmának növekedése.