Az olimpia miatt veszélybe kerülhet a tahiti korallzátony

Közel 250 nappal a jövő évi párizsi olimpia előtt nincs esély arra, hogy a lakossági tiltakozások ellenére módosítsák a hullámlovaglás tahiti helyszínét.

2023. november 12., 12:28

Szerző:

A francia Polinézia legnagyobb szigetén található Teahupo'o településen egy háromszintes, fémszerkezetű torony megépítése ellen emeltek szót a helyiek és sportolók is – a petíciót már több mint 100 ezren írták alá –, szerintük a beruházás veszélyezteti a korallzátonyt.

Eddig is voltak itt nagy versenyek, azonban akkor ideiglenes fatornyokat emeltek. A tiltakozók szerint egy másik helyi településen kellene megrendezni az ötkarikás hullámlovaglást, ahol megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre – írta az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz internetes szaklap.

A sportági nemzetközi szövetség közlése szerint már egyeztettek a tahiti kormánnyal, ugyanakkor a helyi környezetvédelmi szervezet további megbeszéléseket kezdeményez az olimpiai szervezőbizottsággal.

(Kiemelt kép: Jack Robinson ausztrál szörfös a Tahiti World Surf League (WSL) professzionális versenyének férfi döntőjének győzelmét ünnepli, amely egyben a 2024-es párizsi olimpiai játékok szörfözési tesztje is, a Tahitiben (Francia Polinéziában) található Teahupo'o-ban 2023. augusztus 16-án. Fotó: Jerome Brouillet / AFP)