Rekordszinten van az óceánok felszínének melege

Közel kéttized fokkal magasabb, mint az előző, 2016-os rekord.

2023. május 5., 16:35

Szerző:

Az óceánok felszínén mért melegrekord riasztó tendencia kezdetét jelentheti, és a tudósok szerint a következmények valószínűleg jelentősek. A melegebb óceánok kifehérítik a korallokat, elpusztítják a tengeri élőlényeket, növelik a tengerszint emelkedését, és kevésbé hatékonyan veszik fel az óceánt a bolygó felmelegedését okozó szennyezések – minél melegebbek lesznek az óceánok, annál jobban felmelegszik a bolygó. „ Közel két tized fokkal magasabb, mint az előző 2016-os rekord”– mondta Matthew England, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem óceán- és klímadinamikával foglalkozó professzora mondta a CNN-nek.

Március közepén emelkedni kezdett a hőmérséklet, és néhány hét alatt az egekbe szökött, így a tudósok arra kényszerültek, hogy kiderítsék, pontosan miért. A hőmérséklet áprilisi csúcspontja óta csökkent – ​​ahogyan tavasszal is –, de még mindig magasabbak, mint amennyit az évnek ebben az időszakában valaha is regisztráltak. „Ez figyelemre méltó” – mondta Gregory C. Johnson, a National Oceanic and Atmospheric Administration oceanográfusa, aki hajók, bóják, műholdak és úszók hálózatának segítségével számítja ki az óceán felszínének hőmérsékletét. Bár ezek még előzetes adatok, ha helytállnak, „ez egy újabb mérföldkő" – mondta.

A hőség egyik fő mozgatórugója a közeledő és rendkívül erős El Niño, a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részének felmelegedésével összefüggő természetes éghajlati ingadozás, amelynek globális fűtőhatása van. A Meteorológiai Világszervezet szerdán közölte, hogy körülbelül 80 százalék az esély arra, hogy az El Niño július és szeptember között alakul ki. A tudósokat azonban részben az zavarta, hogy a hőmérséklet annyira megemelkedett, mintha már megérkezett volna. Egyesek szerint ez azt sugallja, hogy az éghajlatváltozás olyan mértékben halad előre, amit az éghajlati modellek nem jeleztek előre.

„Az óceánok hőtartalma az ember okozta globális felmelegedés miatt folyamatosan, és néha gyorsuló ütemben emelkedik" 

– mondta Sarah Purkey, a Scripps Institution of Oceanography adjunktusa. Az óceánok elnyelik a világ által termelt hőtöbblet mintegy 90%-át, valamint a szén-dioxid-szennyezés mintegy 25%-át.

A melegebb óceánok korallzátonyok kifehéredését okozzák, és mérgező algavirágzásokhoz kapcsolódnak, amelyek elszívják az oxigént a vízből, és megfojtják a tengeri élővilágot, néha a halászat bezárására kényszerítve azt. A melegebb vizek kevésbé hatékonyan képesek megkötni a szenet, ami azt jelenti, hogy több marad a légkörben, ami viszont a globális felmelegedést fokozza.

(Kiemelt képünkön egy tehénfarkú rája látható a homokban. A világ koralljai között élő cápák és ráják közel kétharmadát a kihalás fenyegeti a Nature Communications című folyóiratban 2023. január 16-án megjelent új kutatás szerint. A korallzátonyokat, amelyek az összes tengeri állat és növény legalább negyedének adnak otthont, komolyan fenyegeti egy sor emberi fenyegetés, köztük a túlhalászás, a szennyezés és az éghajlatváltozás. Fotó: COLIN SIMPENDORFER / SIMON FRASER UNIVERSITY/JAMES COOK UNIVERSITY / AFP)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.