Kiderült, mi a károsabb: vegán étrend vagy húst hússal?

Összemérték a különböző étrendek környezeti hatásait az Oxfordi Egyetem kutatói. Egyértelmű eredmények születtek. 

2023. augusztus 10., 13:11

Szerző:

Ötvenötezer ember táplálkozási adatait vizsgálták a kutatók 12 hónapon keresztül, és öt szempont – az üvegházhatású gázok kibocsátása, a területfelhasználás, a vízfelhasználás, a vízszennyezés és a biodiverzitás csökkenése – alapján osztályozták az elfogyasztott ételek és italok környezetre gyakorolt hatásait.

Az Oxfordi Egyetem kutatói hat csoportba sorolta az alanyokat: vegán, vegetáriánus, halevő, továbbá alacsony, közepes vagy magas húsmennyiséget fogyasztók csoportjába. A kapott adatokat végül összekapcsolták 57 000 élelmiszer környezeti hatásainak adataival, figyelembe véve azt is, hogy az adott élelmiszert hol és hogyan dolgozták fel.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legkevésbé fenntartható vegán étrend környezeti hatásai is kedvezőbbek, mint a legfenntarthatóbb húsalapú étrendé – ismerteti a HVG

Minél több állati élelmiszert tartalmaz egy étrend, annál nagyobb a környezeti hatása, egyes esetekben akár 100-szor is nagyobb hatást gyakorolhat a környezetre, mint a növényi alternatívája.

A legangyobb különbségek a sok húst fogyasztók és a vegánok között voltak. A növényi étrendet folytatók étrendje a sok húst fogyasztók üvegházhatású gázkibocsátásának mindössze 25 százalékát teszi ki.

A hús előállításához sokkal több foldre van szükség, amely hozzájárul az erdőirtáshoz – kevesebb fa, kevesebb megkötött szén-dioxid. 

A The Conversation magazinban a kutatást összegző tudósok azt írják, már az alacsony hústartalmú étrend is lényegesen jobb környezeti szempontból, mintha az étrendünk szinte minden eleme húsból állna.

Étkezésünk felel a globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából a 30 százalékáért, az édesvízhasználat 70 százalékáért, és az édesvízszennyezés 78 százalékáért. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels/Alena Koval.)

A Jazzy Rádió Business Class műsorának Dr. Heltai Miklós, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének intézetigazgatója beszélt arról, hogy miért látunk egyre nagyobb számban vörös rókát Budapesten, és mit kell tennünk, ha találkozunk egy rókával.