Nem szaporodtak a kölcsönpandák a skóciai állatkertben, mehetnek vissza Pekingbe

Hazaindult Kínába hétfőn Edinburghból az a két óriáspanda, amelyet a skót főváros állatkertje kapott kölcsön Pekingtől a faj gyarapítása, valamint a skót-kínai diplomáciai és üzleti kapcsolatok erősítése jegyében.   

2023. december 4., 19:34

Szerző:

A két pekingi panda, Tian Tian (Édeske) és Jang Kuang (Napsugár) ötévi előkészítő tárgyalássorozat után pontosan tizenkét éve, 2011. december 4-én érkezett repülőgéppel Skóciába. A pandakölcsönzésnek tulajdonított diplomáciai jelentőséget illusztrálta, hogy annak idején a két állat fogadására megjelent a repülőtéren Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes, későbbi kormányfő, Michael Moore, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere, George Grubb edinburghi polgármester, valamint Kína londoni ügyvivője.

Edinburgh állatkertjében a két óriáspanda számára 250 ezer font - több mint 110 millió forint - költséggel külön pandaházat alakítottak ki.

A pandák a korabeli tervek szerint legalább tíz évet töltöttek volna Edinburghban, de ezt a koronavírus-járvány miatt kiesett látogatási idő pótlására meghosszabbították. Tian Tiannak skóciai érkezése előtt voltak már ikerkölykei és Jang Kuang is nemzett már utódokat, ám közös utódaik nem voltak.

A skót szakértők bánatára, számos kísérlet ellenére a pandapár a Skóciában eltöltött több mint egy évtized alatt sem gyarapodott.

A szakértők nyolc alkalommal mesterséges megtermékenyítéssel is próbálkoztak, de ezek sem jártak sikerrel. Tian Tian és Jang Kuan hétfőn a China Southern légitársaság egyik teherszállító Boeing 777-es repülőgépének fedélzetén visszaindult a kínai Csengtu városba.

A brit-kínai "pandadiplomácia" 1974-ben kezdődött, amikor a kínai kormány ugyancsak két pandát adományozott Nagy-Britanniának Edward Heath akkori brit miniszterelnök pekingi látogatása alkalmából. Csing Csing (Ching Ching) és Csea Csea (Chia Chia) a londoni állatkertbe került, és óriási népszerűségnek örvendett a látogatók körében, ám nekik sem született utóduk.

 (Kiemelt kép: Yang Guang (Napfény) nevű óriáspanda az utazóládában ülve az edinburghi repülőtéren 2011. december 4-én, miután átszállították a kínai Chengduból. Az Edinburgh-i Állatkert évente mintegy 1 millió dollárt fizett a kínai hatóságoknak a pandákért. ANDY BUCHANANA/AFP)