Ritkán látható védett élőlényt fotóztak Magyarországon

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen ez az első fotó, ami Európa egyik legszebb bogaráról készült.  

2023. június 26., 14:58

Szerző:

„Fantasztikus adatot osztott meg velünk Nicole Schürmann fotós, aki egy havasi cincért (Rosalia alpina) talált a Gáspár Attila rét melletti erdőfoltban” – írja Facebook oldalán a Sóstó Székesfehérvár Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI). 

A havasi cincér ritka és védett faj. Magyarországon elsősorban a Dunántúli-középhegység, a Mecsek, a Dunántúli-dombság bükköseiben fordul elő, illetve az Északi-középhegység egyes részein még gyakori, de ez idáig még nem készült erről a szépséges bogárról felvétel Sóstó-Homokbányánál. 

„Ez a faj főleg holtfákkal teli bükkösökben fordul elő, de más erdőtársulásokba is elvetődik vándorlása során és alkothat kisebb populációkat, ha megtalálja életfeltételeit. Kifejezetten sérülékeny faj, mert számukra elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztéma. Ezek pedig a békén hagyott erdők, melyeket egyre kevésbé hagynak békén. Mi az egészséges erdeinkben nem végzünk intenzív erdőgazdálkodást, a természet alakítja ezeket és ennek köszönhető a magas biodiverzitás egy nagyváros szívében is” – írja a Nemzeti Park. 

 
(Kiemelt képünkön a havasi cincér. Fotó: Nicole Schürmann, a Sóstó Székesfehérvár Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook oldala)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!