Fokozottan védett állatok élőhelyén építenek szemétlerakót Kisapostagon

Gyurgyalagok költő- és ritka hüllők téli búvóhelye az a lőszfal, amit most egy épülő hulladéklerakó miatt megsemmisíteni készülnek.

2023. október 28., 20:42

Szerző:

Veszélybe került az egyik legritkább hüllőnk, a fokozottan védett kaszpi haragossikló élőhelye, mivel a Fejér Megyei Kormányhivatal hulladéklerakó létesítésére adott engedélyt Kisapostagon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a haragossiklók Duna mentén fellelhető egyik utolsó élőhelyének védelme érdekében beadvánnyal fordult az illetékes kormányhivatalhoz, melyben a korábban kiadott engedély visszavonását kéri – olvasható a greenfo.hu oldalon.

A kérdéses ingatlanon korábban már működött hulladéklerakó, viszont a részleges rekultiváció után a természet birtokba vette a területet. A bányaudvar nyugati határán magasodó tíz-tizenkét méteres löszfal otthont ad a védett gyurgyalag jelentős költő állományának, a hüllők közül pedig előfordul a fali gyík és a zöld gyík, továbbá a fokozottan védett kaszpi haragossikló.

A haragossikló kisapostagi állományáról 2016 óta van tudomásunk, mely terület egyike a fokozottan védett hüllő kisszámú Duna menti élőhelyeinek. Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében végzett felmérései során gyűjtött adatok alapján a siklók a löszfalakon és az azoktól délre található meredek, gyepesedő rézsűkön élnek.

Az utóbbi években itt négy élő siklót észleltünk, továbbá húsz levedlett kígyóbőrt gyűjtöttünk be. A faj élőhelyére vonatkozó információink az Agrárminisztérium megrendelésére 2021-ben készült Kaszpi haragossikló Fajmegőrzési Tervbe is bekerültek – olvasható a honlapon.

A Kisapostag Község Önkormányzat honlapján a Fejér Megyei Kormányhivatal által megjelentetett, a hulladéklerakó létesítésére vonatkozó egységes környezethasználati engedélyben azonban nem esik szó a szigorúan védett hüllő megóvásáról.

A dokumentumból kiolvasható, hogy a beruházás jelentős földmunkával járna, és jelenlegi formájában a siklók élőhelyének megsemmisüléséhez vezetne. A löszfalat, melyben a gyurgyalagok üregei és a hüllők telelőhelyei találhatóak, például megbontanák, majd rézsűket alakítanának ki.

Az engedély szerint a gyurgyalagok védelme érdekében a löszfallal kapcsolatos munkálatokat csak a költési időszakon kívül lehet elvégezni, ami viszont jórészt egybeesik a haragossiklók telelési időszakával.

 

Az ott téli pihenőjüket töltő hüllők jelen pillanatban is komoly veszélyben vannak. Mint írták, a beruházást jóváhagyó engedély 2022 júliusa óta hatályban van, így csak a szerencsének tudható be, hogy eddig nem kezdődtek meg a munkálatok, és nem történt jelentős mértékű természetkárosítás.

(Képek: Wikipedia)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.