Ezzel a módszerrel a vázában hoz meseszép virágot a gyümölcsfa ága

A gyümölcsfák virága csodás látvány odakint, megfelelő időzítéssel azonban a nappaliban vagy a konyha asztalon is virágzásra bírhatjuk a levágott ágakat.

2024. március 21., 15:52

Szerző:

Ezekben a hetekben gyönyörűen virágoznak a gyümölcsfák, de még az aranyeső és más cserje is színesíti a kerteket. Sokan szeretnék az otthonaikba is becsempészni a természet varázslatos színeit, jó hír, hogy erre is van lehetőség, ha odafigyelünk egy fontos szempontra.

A lombhullató fáink, illetve bokrok a téli hideg időszakot nyugalmi állapotban töltik. Ez arra szolgál, hogy a kedvezőtlen feltételeket károsodás nélkül tudják átvészelni. Kevesen tudják, de a fa már a lombhullás előtti időszakban készül a nyugalmi állapotra, ezt az időszakot előnyugalmi állapotnak nevezzük. Ilyenkor a virágkezdeményeinek egyes részei már kialakulnak. Mélynyugalmi állapotról beszélünk a fák lombhullása utáni időszakban, ekkor a fák anyagcseréje fokozatosan lelassul, fejlődésük is megáll – írja az Agroforum.

A virágok miatt is fontos a téli hideg

A mélynyugalmi időszakból való kilépéshez megfelelő mennyiségű hidegre van szüksége a fáknak, mely genetikailag meghatározott, de nemcsak fajonként, hanem az egyes növényrészek hidegigénye is eltérően alakul – mondta Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos.

A kellő hidegmennyiség elmaradása a fák életére negatívan hathat, hiszen ennek teljesülése nélkül továbbfejlődésük, tavaszi virágzásuk sem fog zavartalanul végbemenni.

A fák a kellő hidegmennyiség megkapása után lépnek át a kényszernyugalmi időszakba, melynek hosszát ekkor már csak a külső környezeti tényezők befolyásolják. A kényszernyugalmi időszak vége tehát akkor következik be, amikor a hőmérséklet megfelelőnek tekinthető a fa számára a kihajtáshoz.

Mikor vigyük be az ágat a vázába?

A fákról, cserjékről lemetszett vesszők hajtatása tehát csak akkor lehetséges, vagyis akkor fognak a vesszők virágozni szobai körülményeknél, ha az adott faj kinti körülmények között már megkapta a számára elegendő mennyiségű hideghatást (mélynyugalmi időszak vége).

A szakértő szerint a hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül a mandulának már nagyon hamar, általában december közepén, míg a kajszinak és az őszibaracknak pedig termőhelytől függően január végén, február végén ér véget mélynyugalma.

A többi gyümölcsfajnál később fejeződik be a mélynyugalmi időszak, általában egészen márciusig vannak nyugalomban az alma, cseresznye, meggy és szilva fái.

A dísznövények vesszői, akárcsak a gyümölcsfáké egyaránt hajtathatók, szobahőmérsékletű vízbe való helyezéssel.

Ezek közül már korai virágzásra lehet számítani pl. a magnólia és a somok esetében, ugyanis február elején már megszedhetők vesszői. 

(Kép forrása: Nati / Pexels)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.