Eltűnhetnek a gleccserek Ausztriában

Rekordsebességgel húzódnak vissza Ausztria gleccserei az Osztrák Hegymászó Szövetség (ÖAV) által pénteken közzétett adatok szerint.

2023. március 31., 18:19

Szerző:

Tavaly Ausztria gleccserei mintegy 29 méterrel lettek rövidebbek, ez volt legnagyobb csökkenés a 19. század vége óta. 2021-ben a jégfolyamok mindössze 11 méternyit zsugorodtak. 

A kevés friss hó, a hosszú és meleg olvadási időszak és a szaharai homok felgyülemlése azonban rohamos hanyatlást idézett elő az ÖAV szerint. 

Ausztria legnagyobb gleccsere, a Karintia tartományban található Pasterze 14,7 millió köbméter jeget veszített tavaly az alsó szakaszán. 

Az ÖAV előrejelzése szerint az éghajlatváltozás 2075-re megfoszthatja a jégtől az Osztrák Alpokat.

Ingrid Hayek, az ÖAV alelnöke szerint az olvadó jég nem csupán a tengervíz szintjének emelkedését, árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat, de a természetes hegyi vízkészletek hiánya egyes térségekben még aszályt is előidézhet.

(Kiemelt képünk: Andrea Fischer (j) és Violeta Lauria, az Osztrák Tudományos Akadémia gleccserkutatói mérik a magasságot a Jamtal-gleccser (Jamtalferner) jégpáncéljának egy része alatt a tiroli Galtuer közelében 2022. július 20-án. Fotó: KERSTIN JOENSSON/AFP)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.