Zsugorodik a Nagy Vörös Folt a Jupiteren

Egyre kisebb a Nagy Vörös Folt a Jupiteren, amely a legismertebb csillagászati jelenségek egyike világon. Az 1800-as években még 40 ezer kilométeres átmérőjűnek számolt folt valójában egy óriási viharciklon, amely több száz éve tombol a bolygón, a legnagyobb széllökések a több száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik a csillagászok szerint.

2014. május 21., 20:43

A legújabb mérések szerint a világossárga, narancssárga és fehér színekből összeálló felhőrendszer azonban folyamatosan csökken. A NASA Voyager szondái 1979-ben és 1980-ban már csak 22 500 kilométeresnek mérték, a Hubble legfrissebb, 2014-es képein pedig már csak 16 100 kilométeresnek látszik. 2012-es amatőr mérések szerint a folyamat ráadásul felgyorsult, és a NASA kutatói nem tudják, mi okozhatja az évenkénti ezer kilométeres zsugorodást – számolt be róla az Index.hu.

„A felvételeken látszik, hogy a vihar széléről folyamatosan kisebb örvények áramlanak befelé, és nem kizárt, hogy ezek felgyorsítják a változásokat azzal, hogy befolyásolják a vihar belső dinamikáját” – nyilatkozta Amy Simon, a Nasa Goddard Űrrepülési Központjának csillagásza.

Simon és kollégái folyamatosan figyelik majd a foltot, hogy rájöjjenek, mi olyan van a Jupiter atmoszférájában, ami elszívja az energiát a foltot létrehozó vihartól.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.