WHO: 36 millió európai szenved a hosszú Covidtól

Közel 36 millió embernek okozhattak krónikus egészségügyi problémákat a koronavírus-járvány hosszú távú következményei, vagyis a hosszú Covid tünetegyüttes Európában – közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kedden Koppenhágában tartott sajtótájékoztatóján.

2023. június 28., 07:50

Szerző:

Elmondása szerint a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány hosszú távú hatásai továbbra is összetett kórképet alkotnak, „amelyről még mindig nagyon keveset tudunk, és nyilvánvaló vakfoltot jelentenek a járvánnyal kapcsolatos tudásunkban”.

„Amennyiben nem fejlesztünk ki átfogó diagnosztikát és kezelést az úgynevezett hosszú Covid tünetegyüttesre, soha nem fogunk igazán felépülni a világjárványból” – hangsúlyozta a belga szakember, hozzátéve, hogy az idősebb felnőtteknek, az alapbetegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is be kell oltatniuk magukat. 

Míg a legtöbb ember néhány hét után felépül a koronavírus okozta betegségből, mások folyamatos fáradtságról, légszomjról, illetve úgynevezett „brain fog” jelenségről számoltak be, amikor az agy úgy eltompul, mintha köd ereszkedne rá, akadályozva a tiszta gondolkodást. Mindezek a szóban forgó tünetegyütteshez tartoznak. 

A WHO európai régiója Írországtól Üzbegisztánig 53 országot foglal magában, amelyekben több mint 900 millió ember él.

„A Washingtoni Egyetem kutatási statisztikái szerint a régió lakosainak körülbelül egy százaléka tapasztalta a hosszú Covid tünetegyüttes mellékhatásait az elmúlt három évben” – hangsúlyozta Kluge. 

A WHO májusban közölte, hogy a koronavírus immár nem minősül globális vészhelyzetnek. Erre a bejelentésre több mint három évvel azután került sor, hogy a szervezet nemzetközi válsághelyzetet hirdetett a koronavírus-világjárvány miatt. Azt is közölte azonban: ez nem jelenti azt, hogy a járvány véget ért, és figyelmeztetett arra, hogy a közelmúltban Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten is megemelkedett a megbetegedések száma.

Európában „a koronavírus-járvány ráerősített a különféle betegségek, köztük a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegségek járványszerű terjedésére, amelyek a halálozások 75 százalékáért felelősek” – mutatott rá Hans Kluge.

„Az ilyen alapbetegségben szenvedők sokkal inkább ki voltak és továbbra is ki vannak téve a koronavírus különféle variánsainak” – tette hozzá a WHO európai regionális igazgatója.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Elektronmikroszkópos felvétel a SARS-CoV-2 vírusról, ami a Covid-19 fertőzést okozza. Fotó: Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet/AFP)