Megvan a megoldás a Mars rejtett helyeinek kutatására

Megoldást találtak a kutatók.

2022. július 7., 11:57

Szerző:

Jelenleg az Ingenuity nevű kis drón az egyetlen olyan eszköz, ami repült a Marson, de ez rövidesen megváltozhat: a NASA Ames Kutatóközpontja és az Arizona Egyetem könnyűszerkezetes, vitorlázó repülőgépeket küldene a vörös bolygóra, hogy a nehezen elérhető helyeket is felfedezhessék – írja az Interesting Engineering alapján a Hvg.hu.

A különleges gépek nem rendelkeznek meghajtórendszerrel, a kutatók a marsi szél erejét használnák ki, hogy a masinák a levegőbe emelkedjenek – jelentette az Interesting Engineering. Azt írják, egy motor nélküli fejlesztéssel sokkal kisebb a meghibásodás esélye, könnyebb az összeszerelés, és szállítás utáni kicsomagolás is.

A Marsra vezető úthoz úgynevezett cubesatokat, vagyis egészen kisméretű műholdakat használnának a szakértők. Ezek a szerkezetek egyszerűen kiengednék magukból a vitorlásokat, hogy aztán a szelekre hagyatkozva maguktól repülhessenek.

A kutatók a már begyűjtött adatokból kiderítették, hogy a Jezero-kráter fölött (vagyis azon a területen, ahol a Perseverance Mars-járó is dolgozik) fújnak olyan erős szelek, hogy a kisgépek akár órákon át repülhessenek. Ami a paramétereket illeti: a gépek szárnyfesztávolsága 3,5 méter lenne.

Az első prototípusok már elkészültek, és még a nyár során újabb teszteknek vetik alá őket – írja a lap.

(Kiemelt kép: A NASA Ingenuity marsi helikoptere a Perseverance kamerájával fotózva. 2021. április 4-én. Fotó: NASA / JPL-Caltech)