Vasárnap hajnalban ritka élményben lehet részünk

Április 22-én hajnali 2 és 3 óra között érdemes lesz az eget kémlelni: ekkor várható ugyanis a Lyridák meteorraj maximuma, mely óránként húsznál több hullócsillagot is ígér.

2012. április 19., 16:20

A megfigyelést ugyan nehezítheti a meteorológia szerint várható felhősödés, de a tisztább területeken tetszetős égi show várható.

Az áprilisi Lyridák meteorraj a Perseidák mellett egy igen jelentős meteorraj, első említése valószínűleg a Krisztus előtti hetedik századból származik - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A C/1861 G1 (Thatcher) üstökösből származó törmelék alkotta raj maximuma idén április 22-én hajnali 2 és 3 óra közé várható. A raj ingadozó aktivitást produkál. Átlagosan 14 és 23 meteor felvillanása várható, de volt már rá példa, hogy ennek többszöröse volt látható. 1982-ben körülbelül 90-es ZHR-értéket (ZHR = az egy óra alatt ideális körülmények között megfigyelhető rajtagok száma ) is produkált a raj, a tizenkilencedik század hajnalán pedig még egy ennél is intenzívebb hullást jegyeztek fel - írja a

stop.hu.

Az eget érdemes a "csúcsidő" előtt is kémlelni, mivel a maximum bekövetkezte az előrejelzetthez képest eltérhet.