Űrkonferencia lesz Budapesten

Az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramja (FP7) űrkutatási fejezetének félidei értékelését tartják május 12-én és 13-án Budapesten, a magyar EU-elnökséghez is kapcsolódva.

2011. március 5., 06:13

A konferenciát, amelynek honlapján már fogadják a majdani résztvevők regisztrációit, a budapesti Marriott szállodában tartják. A rendezvény címe (Let's embrace space – FP7 space conference 2011) arra utal, hogy Európának ideje még inkább „magáévá tenni” a világűrt. Ebben kíván segíteni az az 1,4 milliárd euró, amelyet a keretprogram űrkutatási célú projektjeire különítettek el az uniós költségvetésből, a 2007-2013 közötti időszakra. (Ennek az összegnek a 85%-át a GMES programra, vagyis környezeti és biztonsági célú globális műholdas monitorozásra fordítják.) A májusi lesz az első alkalom, hogy az FP7 által támogatott űrkutatási programok egy közös, átfogó konferencián mutatkozhatnak be – írja az

Űrvilág hírportál.

A nemzetközi konferencia az Európai Bizottság támogatásával, a magyar soros uniós elnökség rendezvénysorozatához kapcsolódva látogat hazánkba. A szervezők mintegy 350 résztvevőre számítanak: az európai űrpolitika meghatározó személyiségeire, az FP7 projektek résztvevőire, illetve azokra, akik a későbbiekben pályáznának támogatásért, akár a most folyó, akár a már kialakítás alatt levő következő, 8. keretprogramban. A jelenleg FP7 támogatással folyó projektek számára alkalom nyílik az eredményeik ismertetésére. Az előzetes tervek szerint az alábbi témák kerülnek terítékre:

* a környezet és a klíma monitorozása űrkutatási módszerekkel
* a világűr és a fenntartható gazdasági fejlődés
* az űrtevékenység az emberek szolgálatában
* a világegyetem és a Naprendszer megismerése, felfedezése
* új űrtechnológiák kifejlesztése
* Nap-Föld kapcsolatok
* emberek a világűrben
* az európai űrprogramok fejlődési irányai
* nemzetközi együttműködés az űrkutatásban

A kétnapos konferenciát – amelyen plenáris előadások és párhuzamos szekcióülések váltják majd egymást – szakkiállítás is kíséri, ahol egyes kiválasztott tudományos-technológiai projektekbe tekinthetnek be az érdeklődők. A záróesemény egy kerekasztal-beszélgetés lesz az Európai Unió űrtevékenységének jövőjéről, legfontosabb céljairól.