Új, decentralizált közösségi oldalt fejleszt a Meta

A projekt fedőneve P92. Az új közösségi platform független lesz a Facebooktól, de össze lesz kapcsolva az Instagrammal. 

2023. március 11., 08:28

Szerző:

A Facebookot üzemeltető Meta pénteken bejelentette, hogy már dolgozik egy teljesen új, szövegalapú közösségimédia-platformon. A külföldi sajtó szerint a lépés célja az lehet, hogy teljesen kiszorítsák a piacról a Twittert.

A Platformer című technológiai hírlevél arról számolt be, hogy a P92 kódnevű projekt önálló alkalmazásként épülne fel, de a felhasználók az Instagram hitelesítő adataikkal jelentkeznének be. A lépés segíthet a Metának, hogy magához vonzza a Twitter-felhasználók egy részét, azokat, akik alternatívát keresnek a Musk-uralta rendszer helyett.

„Egy önálló decentralizált közösségi hálózatot vizsgálunk a szöveges frissítések megosztására” – mondta a Meta szóvivője pénteken a CNBC-nek. „Úgy gondoljuk, hogy van lehetőség egy különálló térre, ahol az alkotók és a közszereplők időszerű frissítéseket oszthatnak meg az érdeklődési körükről". A projektet az Instagram vezetője, Adam Mosseri vezeti, írja a Platformer.

A decentralizált közösségi hálózatok, mint a Mastodon vagy a Jack Dorsey által támogatott Bluesky, olyan egyedi szerverekre támaszkodnak, amelyek egységes protokollt használnak, elkerülve a tartalom központi ellenőrzését és az esetleges cenzúrát.

Nem világos, hogy a Meta mióta dolgozik a P92 terméken, vagy hogy a vállalat belevágott-e a fejlesztési folyamatba. A Moneycontrol, amely elsőként hozta nyilvánosságra a történetet, egy, az ügyet ismerő személyt idézett, aki szerint az ötlet még „folyamatban lévő munka”.

A Meta a meglévő közösségi hálózatokkal, például a Twitterrel vagy a Mastodonnal való integrációt is vizsgálja, részben az ActivityPub nevű protokollra támaszkodva, hozta nyilvánosságra a Moneycontrol.

(Kiemelt képünk: (COMBO) A 2018. augusztus 22-én készült fájlképek kombinációja egy 2018. március 23-án készült fotóillusztrációt mutat, amely a Twitter logóját ábrázolja egy pekingi számítógép képernyőjén, valamint egy 2018. április 28-án készült fájlillusztrációs képet, amely a Facebook közösségi hálózat logóját ábrázolja egy párizsi képernyőn és egy tableten tükröződik. A Facebook tulajdonosa, a Meta egy új "szövegmegosztó" közösségi hálózaton dolgozik - közölte 2023. március 10-én - egy olyan projektben, amelyet a bajba jutott Twitter potenciális riválisának tekintenek.
NICOLAS ASFOURI, Lionel BONAVENTURE / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.