Tökéletesen megőrzött dinoszaurusz embriót találtak Kínában

66 millió éves lehet.

2021. december 22., 11:41

Szerző:

A tudósok bejelentették, hogy felfedeztek egy tökéletesen megőrzött dinoszaurusz embriót, amely a csirkéhez hasonlóan készült kikelni a tojásból – írja a BBC. Az embriót a dél-kínai Ganzhouban fedezték fel, és a kutatók becslése szerint legalább 66 millió éves.

Úgy vélik, hogy egy fogatlan theropoda dinoszaurusz, vagy oviraptoroszaurusz, és a Baby Yingliang nevet kapta. Dr. Fion Waisum Ma kutató szerint ez „a történelem során valaha talált legjobb dinoszaurusz embrió”. A felfedezés révén a kutatók jobban megértették a dinoszauruszok és a modern madarak közötti kapcsolatot is. A fosszília azt mutatja, hogy az embrió a "behajlított", úgynevezett "bújó" helyzetben volt, ami a madaraknál röviddel a kelés előtt megfigyelhető viselkedés.

„Ez azt jelzi, hogy a modern madarak ilyen viselkedése először a dinoszauruszok őseinél alakult ki, és onnan származik”

– mondta Dr. Ma az AFP hírügynökségnek.

Az oviraptoroszauruszok, ami azt jelenti, hogy "tojástolvaj gyíkok", tollas dinoszauruszok voltak, amelyek a késő kréta időszakban – 100 millió és 66 millió évvel ezelőtt között – a mai Ázsia és Észak-Amerika területén éltek.

Steve Brusatte paleontológus professzor, aki szintén a kutatócsoport tagja volt, a Twitteren azt írta, hogy ez "az egyik leglenyűgözőbb dinoszaurusz fosszília", amit valaha látott, és hogy az embrió a kikelés küszöbén állt. A Yingliang baba a fejétől a farkáig 27 cm hosszú, és egy 6,7 hüvelyk hosszú tojásban pihen a kínai Yingliang Stone Természetrajzi Múzeumban. A tojást először 2000-ben fedezték fel, de 10 évig tárolták. A kutatók csak akkor fordították figyelmüket a tojásra, amikor a múzeum építési munkálatai megkezdődtek, és a régi fosszíliákat átválogatták, mivel gyanították, hogy egy embrió van benne. A dinoszaurusz testének egy részét még mindig szikla fedi, és a kutatók fejlett szkennelési technikákkal fognak képet készíteni a teljes csontvázról.

(Kiemelt kép: egy illusztrációs egy kelésközeli oviraptoroszaurusz-embrióról, amely a dél-kínai Ganzhouban, Jiangxi tartományban talált új példányon, a "Baby Yingliang"-on alapul. Fotó: AFP Photo / University of Birmingham / Lida Xing)