Több millió tonna furcsa új vegyi anyagot fedeztek fel a Föld légkörében

Tudósok felfedezték, hogy egy ultra-reaktív vegyi anyag a Föld légkörében sokkal tovább megmarad, mint azt eddig hittük. Sőt, úgy vélik, hogy a vegyi anyag több millió tonnányi mennyisége akár több órán keresztül is megmaradhat a légkörben.

2022. június 5., 18:05

Szerző:

A szóban forgó vegyi anyagok hidrotrioxidok. A vegyi anyag egy hidrogénatomból és három oxigénatomból áll. Talán a legaggasztóbb azonban az, hogy ezek az ultra-reaktív vegyi anyagok mennyi ideig maradnak fenn a Föld légkörében, és hogy milyen hatással lehetnek az emberi egészségre és a Föld éghajlatára.

Korábban úgy gondolták, hogy a hidrotrioxidok csak nagyon rövid ideig maradnak meg. Egy új tanulmány szerint azonban legalább 20 percig, de lehet, hogy még tovább is megmaradhatnak a Föld légkörében. És mivel gyakori kémiai reakciók termékéről van szó, szinte folyamatosan újratermelődnek.

Ez az ultra-reaktív vegyi anyag a Föld légkörében rendkívül gyorsan kölcsönhatásba léphet más vegyületekkel.

És mivel a hidrotrioxidok extra oxigénatomokat tartalmaznak, rendkívül gyúlékonyak lehetnek. Valójában más peroxidokat gyúlékonyságuknak köszönhetően rakétaüzemanyagként használják őket.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem valami új kémiai reakció: a tanulmány szerint, amelyet a kutatók a Science című folyóiratban május végén publikáltak, ez csak az első alkalom, hogy bizonyítékot találtunk ezeknek a vegyi anyagoknak a légkörben való jelenlétére. De most, hogy tudjuk, hogy ez az ultra-reaktív vegyi anyag a Föld légkörében van, néhány tudóst elgondolkodtat, hogy milyen hatással lehet az egészségünkre.

A tudósok nem véletlenül tartják a hidrotrioxidokat ultra-reaktívnak. Néhány más vegyi anyaggal ellentétben a hidrotrioxidok szinte minden más vegyi anyaggal kölcsönhatásba léphetnek. Továbbá szinte minden kémiai reakcióban keletkeznek hidrotrioxidok.

A kutatók becslése szerint évente legalább 11 millió tonna hidrotrioxid képződik a légkörben.

Mivel ez az ultra-reaktív vegyi anyag ennyire gyakori a Föld légkörében, a tudósok úgy vélik, hogy kulcsszerepet játszhat a légkör működésében. Hogy mi ez a szerep, az azonban nem világos. Ahhoz, hogy ilyesmit bebizonyítsanak, a tudósoknak mélyebben kell vizsgálniuk a hidrotrioxidok egészét.

Bár egyelőre még nem kapunk mindenre választ, mindig izgalmas látni, hogy a tudomány megerősíti valaminek a létezését a világunkban. Igen, maga a vegyi anyag nem biztos, hogy új. De a légkörünkben való létezése új ismeret. És most, hogy már tudjuk, kitalálhatjuk, hogy milyen szerepet játszhat, sőt, hogy más bolygók légkörében is szerepet játszik-e.

 

(Kiemelt kép: In this still image taken from a Blue Origin broadcast, a Blue Origin New Shepard rocket launches from Launch Site One in West Texas north of Van Horn on June 4, 2022. The NS-21 mission is the fifth crewed flight for Blue Origin. Handout / BLUE ORIGIN / AFP)