Tizenkét méter kerületű az ország legvastagabb fája

A négy sarjból összenőtt, de egy gyökérzettel rendelkező nyárfa a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében, a Móric-Duna partján található.

2013. szeptember 29., 06:27

Egy tizenkét méter kerületű csomoros fekete nyár Magyarország eddig ismert legnagyobb törzskörméretű fája, a gemenci erdőben álló faóriást a hétvégén hitelesítették – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

A négy sarjból összenőtt, de egy gyökérzettel rendelkező nyárfa a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében, a Móric-Duna partján található – írták. A gigantikus fa adatait Pósfai György biológus-kutató, dendrológus rögzítette a helyszínen.

A Magyarország óriás fáival foglalkozó dendromania.hu honlap leírása szerint a fekete nyár sarjeredetű lehet, becsült magassága 30-35 méter, kora 100 évre tehető. A leírás szerint életerős, egészséges fa, még sokat gyarapodhat.

A honlap arról is tudósít, hogy az eddigi legvastagabb fára egy gemenci fotóstúra résztvevője akadt rá, aki egy közösségi portálon tette közzé felfedezését.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.