Lehet, hogy az egyiptomi mumifikálás csak véletlen volt?

Lehetséges, hogy az előkelő ókori egyiptomiak testét nem azért mumifikálták, hogy testüket a halál után is megőrizzék.

2023. január 5., 16:32

Szerző:

Az általános felfogás szerint a mumifikálás célja az volt, hogy az ókori egyiptomiak testét a halál után megőrizzék. Ezzel szemben a tudosók egy része azt állítja, ez az elmélet teljesen helytelen, és félreviszi az értelmezést – írja a ScienceAlert cikke alapján Hellomagyar.hu.

Egyre több régész szerint a mumifikálás tartósító hatása valószínűleg véletlen volt, és a kora újkori egyiptológusokat hibáztatják, amiért kevés bizonyítékon alapuló félreértést terjesztettek. Az új felfogás szerint az egyiptomiak ehelyett a fáraókból szobrokat, vallási jelentőségű műalkotásokat akartak készíteni.

Ezzel szemben, vélhetően az egyiptomiak úgy hitték, hogy a királyok és királynők élő istenek voltak, és hogy a testük szoborrá alakítása a haláluk után egy módja volt annak, hogy visszaadják jogos formájukat. A királyi családok szarkofágjaiban talált arany maszkok ezután az elhunytak idealizált, istenszerű változatai lehettek, nem pedig élethű portrék.

Az alternatív elméletet alátámasztó egyik érv az, hogy a kiemelkedő uralkodó osztályok némelyikének múmiái úgy tűnik, nem sokat törődtek a megőrzéssel. Tutanhamon király testét például a koporsója aljára ragadva találták meg.

„A modern beszámolókat olvasva szinte olyan, mintha a mumifikálást elfuserálták volna, mintha az ókori egyiptomiak nem tudták volna, mit csinálnak, és ezért nem őrizték meg jól. Az élethű kép, a felismerhető kép előállítása valójában nem is volt szándékos”

– mondta Campbell Price angol egyiptológos.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Tutanhamon fáraó kiállított múmiája felfedezésének 100. évfordulóján, az egyiptomi Luxorban, a Királyok Völgyében, 2022. november 4-én. Fotó: Fareed Kotb / Anadolu Ügynökség / AFP)