Tesztelik az orosz robotasztronautát

A Moszkva mellett fekvő csillagvárosi Gagarin Űrhajóskiképző-központban bemutatták a SAR-401-es orosz humanoid robotot, amelyet október óta tesztelnek. A tervek szerint néhány éven belül a Nemzetközi Űrállomáson segédkezhet a NASA fejlesztette Robonauta mellett.

2013. december 1., 06:40

A SAR-401 sok szempontból hasonlít a Robonauta-2-re. Egyelőre nem autonóm, hanem emberi irányítású. Az operátor kesztyűt húz, és azzal közvetlenül irányíthatja karját és kezét.

Az antropomorf robotot az Android Technics fejleszti. A Földön 10 kilogrammot tud felemelni, az űrben valószínűleg ennél súlyosabb tárgyakat is meg tud majd mozgatni – írja az MTI.

A 144 kilogrammos SAR-401 keze 21, míg az ujjak 28 fokos mobilitásra képesek. Minden, az emberi operátor által kivitelezett mozgást képes reprodukálni, ezenkívül vizuális, audio és taktilis visszacsatolást is nyújt.

A tervek szerint bevethető lesz dokkolásnál, és segítheti az űrsétáló asztronautákat is.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.