Egy tanulmány szerint megéri szüneteltetni az alkoholfogyasztást

Az ünnepek után jót tesz az alkohollal szembeni absztinencia.

2022. január 2., 20:28

Szerző:

Az ünnepek alatt sokaknál nő az alkoholfogyasztás, ezért döntenek többen úgy, hogy januárban átmenetileg felhagynak az italozással. Bár azt hihetnénk, hogy az ilyen rövid szünetnek nincs következménye, a szakértők szerint már 31 nap kihagyás is kedvezően hathat az egészségre – írja a LADbible nyomán a 24.hu.

A Priory Group mentál-egészségügyi szolgáltató pszichiátere, Dr. Niall Campbell szerint ennek oka, hogy

  • a vércukorszint már az első nap normalizálódik,
  • illetve egy hét után az alvás minősége is javul.
  • További tény, hogy az alkohol dehidratál, ami nagyban befolyásolja az agyműködést is, így ha leállunk az alkohol fogyasztásával, akkor a szervezetünk ismét hidratált lehet, agyunk pedig jobban funkcionálhat.
„Emiatt az ember hangulata és koncentrációja is javulhat, míg a fejfájások kockázata csökkenhet. A hidratáltságnak köszönhetően a motiváció és az energiaszint is emelkedhet”

– emeli ki a cikk. Továbbá a szeszesital a gyomorra sincs jó hatással, irritálhatja a nyálkahártyát, és elősegíti a gyomor savasodását, így

  • a fogyasztás szüneteltetése az emésztőrendszerre is pozitív hatással bír.  

Az alkohol kerülése után a testünk tisztulását, a józanság jótékony hatását igazán három-négy hét után észlelhetjük, amikoris helyreáll a vérnyomás. További előny, hogy az ital kerülésével a máj elkezdi lebontani a benne felhalmozódott felesleges zsírt, négy-nyolc hét alatt pedig teljesen fel is épülhet, amennyiben nem károsodott nagyon méregtelenítő szervünk.

A szakértő szerint nem szükséges teljesen lemondani az italról, de a szünet, például az úgynevezett száraz január igen hasznos – emeli ki a tanulmány.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)