Szuperóriást találtak az óceánban

Hatalmas rákot találtak Új-Zéland partjai mentén, mintegy hét kilométeres mélységben.

2012. február 2., 19:29

Az állat – melyet "szuperóriásnak" neveznek – a felemáslábú rákok közé tartozik, amelyek általában 2-3 centiméter hosszúra nőnek meg. Azonban a Kermadec-árokban felfedezett állatok több mint tízszer ekkorák. A legnagyobb 34 centiméteres - írja a

hirado.hu .

Alan Jamieson, az Aberdeeni Egyetem óceáni laboratóriumának kutatója szerint a felfedezés olyan, mintha egy 30 centiméteres csótányt találtak volna.

A furcsa állatokat egy nagy fémcsapda alkalmazásával találták meg. A csapdát zafírüvegben elhelyezett kamerával szerelték fel, hogy megvédjék azt a mély tengerben uralkodó nyomástól. Hét példányt fogtak meg a csapdával, és kilencről készítettek felvételt az Aberdeeni Egyetem és az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA) szakemberei.

A hajóra visszahozott legnagyobb egyed 28 centiméteres volt, míg a legnagyobb, lencsevégre kapott példány 34 centiméteres.

A felemáslábú rákok nagy számban élnek az óceáni árkok fenekén, melyek mély, szűk völgyek a tengerfenéken, akár 11 kilométeres mélységbe is nyúlhatnak. Az állatok apróak, de rendkívül aktívak, és úgy tűnik, számuk jelentősen megnő ezen a helyen, ahol a nyomás ezerszer nagyobb, mint a tengerszinten.

A „szuperóriás” nevet először akkor használták, amikor a nyolcvanas években nagyobb példányokat fogtak ki Hawaiinál. Az állatokat azóta észlelték az Antarktisznál is, ahol akár 10 centiméteresre is megnőnek, azonban még ezek is eltörpülnek a legutóbbi egyed mellett.

Dr. Ashley Rowden, a NIWA kutatója szerint a tény, hogy egy ilyen nagy és feltűnő állat hosszú ideig észrevétlen maradt azt igazolja, mennyire keveset tudnak Új-Zéland legmélyebb és leginkább egyedülálló élőhelyéről.