Szigorodó bírósági ítélkezés szerzői jogi ügyekben

A Pest Megyei Bíróság szigorú ítéletet hozott egy szerzői jogok megsértése miatt zajlott büntetőeljárásban. A Business Software Alliance (BSA) megítélése szerint a Bíróság mostani döntése az ítélkezési gyakorlat egyértelmű szigorodását és a szerzői jogok megsértőivel szembeni határozottan erősödő megítélést tükrözi, ezzel pedig felhívja a figyelmet a jogsértések jogi kockázataira.

2009. október 3., 05:25

A Bíróság a rendszerinformatikusi végzettséggel rendelkező vádlottat 4 rendbeli üzletszerűen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében és 33 rendbeli szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségében találta bűnösnek és ezért 2 évi börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a Bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. A Bíróság ugyanakkor közel 600.000 forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat.

A cselekmény jogi megítélése a korábbi gyakorlattal szemben határozottan szigorodik, melyet a mintegy 600.000 forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzás és az 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 éves szabadságvesztés is jól tükröz. A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha a próbaidő időtartama alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtják az elítéltet.

A Bíróság mostani döntése a BSA megítélése szerint az ítélkezési gyakorlat egyértelmű szigorodását és a szerzői jogok megsértőivel szembeni határozottan erősödő megítélést tükrözi, ezzel pedig felhívja a figyelmet a jogsértések jogi kockázataira.

A magyar államot és a gazdaság szereplőit évente 100 milliárdos nagyságrendű kár sújtja az illegális szoftverfelhasználás következményeként. Ennek megfelelően kimagasló jelentőséggel bír, hogy Magyarországon csökkenjen az illegális szoftverhasználat jelenlegi 42%-os aránya, továbbá fokozottabban érvényesüljön a szoftverek oltalmát biztosító szerzői jogok védelme – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.