Száműznék a netet a gyerekszobából

A gyerekeknek naponta kevesebb mint két órát szabadna képernyő előtt tölteniük szórakozás céljából, és a televíziót, illetve az internet-hozzáférést is száműzni kellene a szobájukból – ismertette új irányelveit az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének (AAP) Kommunikációs és Médiatanácsa.

2013. október 29., 06:38

A Pediatrics című folyóiratban megjelent közlemény szerint az átlagos amerikai nyolcéves napi médiafogyasztása eléri a nyolc órát, míg a kamaszoké gyakran a napi 11 órát is meghaladja. Mindez azt jelenti, hogy a képernyő előtt ülés az alvás után a második legnépszerűbb tevékenység a fiatalok körében.

Számos korábbi tanulmány mutatott már összefüggést a túlzott médiafogyasztás és különböző egészségi problémák között. Azoknál a gyerekeknél, akiknek televízió van a hálószobájukban, nagyobb az elhízás valószínűsége, de a fokozott médiahasználatot alvás- és iskolai problémákkal, illetve agresszióval is kapcsolatba hozták már.

A kizárólag szórakozást szolgáló képernyő előtti idő – televíziózás, internetezés és különböző „okos” készülékek használata – kevesebb mint napi két órára való lecsökkentése mellett a szakemberek úgy vélik, hogy a kétéves kor alatti gyerekeknek egyáltalán nem szabadna képernyő elé kerülniük, ugyanis ilyen korban „ennek semmilyen jótékony hatása sincsen”.

A friss útmutató szerint a szülőknek a gyermekeikkel közösen kellene televíziós műsorokat és filmeket nézniük, ezáltal felügyelve a fiatalok médiahasználatát. A családoknak továbbá egyértelmű szabályokat kellene felállítaniuk az internet- és az étkezések közbeni mobiltelefon-használatra vonatkozóan – olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

A szövetség közleményének vezető szerzője, Vic Strasburger szerint sok szülő nincs tisztában a média gyermekekre gyakorolt hatásával. Az Új-mexikói Egyetem professzoraként dolgozó Strasburger szerint a gyerekek szobájában érdemes megszüntetni az internet-hozzáférést, és száműzni a televíziót, különben a szülők nem tudják ellenőrizni a fiatalok médiahasználatát – írja az MTI.

A korábbiaktól eltérően az új irányelvek ugyanakkor elismerik, hogy a média pozitív hatással is lehet a gyerekek életére az olyan műsorok révén például, mint a Szezám utca, amely betűkre és számokra, valamint az együttérzés kimutatására tanítja a kicsiket. A tinédzserek esetében a kortársaikkal való kapcsolattartás lehetőséget ad az egyéniségük formálására, míg a hosszas orvosi kezelés miatt az iskolából kimaradó gyerekek az online oktatási programok révén tudnak lépést tartani a többiekkel.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.