Szájvíz: ha rosszul használod, kicsinál

Most kiderül, hogy a szájvizek túlhasználata károsítja-e a száj egészséges hámsejtjeit.

2022. augusztus 3., 12:52

Szerző:

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Clinical Oral Investigationsben márciusban publikált tanulmánya szerint a különféle, kereskedelmi forgalomban széles körben megjelenő szájvizek alkalmazásakor érdemes, ha nem is óvatosnak, de mértéktartónak lenni, ugyanis a termékek túlzott mértékű használata akár az egészséges hámsejtek működésére is negatív hatással lehet – írja a kutatás alapján a rakéta.hu.

A kutatók nem a szájvizek elsődleges célját, a szájüregben található káros baktériumok elpusztításának hatékonyságát vizsgálták, hanem kifejezetten az egészséges szövetekre koncentráltak: azt mérték, hogy a szájvizek hatóanyagai tudják-e károsítani az ínyt, hosszú távon problémákat okozva vagy akár programozott sejthalált, apoptózist előidézve.

„Mivel a szájöblítőket otthon mindenki szakmai felügyelet nélkül használhatja, szerettük volna megvizsgálni, hogy a túlhasználatuk károsíthatja-e a száj egészséges hámsejtjeit”

– mondta el a kutatással kapcsolatban dr. Kőhidai Zsófia, a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékének klinikai orvosa, az egyetem beszámolója szerint.

A vizsgált hatóanyagok között a termékekben leggyakrabban megtalálható és a káros baktériumok mennyiségét (úgynevezett patogén flórát) csökkentő vegyületek, a klórhexidin, a cetilpiridinium-klorid és a hipertiszta klór-dioxid hatását elemezték, ehhez az íny hámsejteket a vegyületekbe helyezték és ezután folyamatosan ellenőrizték a sejtek állapotát. Ezt a folyamatot szájvizekkel is megismételték.

A szájban idővel lebomlanak ugyan a szájvizek vegyületei, de az öblítés után még órákig a szájüregben maradnak a tanulmány leírása szerint. Ennek a folyamatnak a szimulálására a vizsgálatban alacsony koncentrációban is használták a vegyületeket, de emellett a magasabb hatóanyagszintet is mérték összehasonlítás céljából.

Az eredmények arra utaltak, hogy a szájvizek esetében, alacsony koncentráció mellett, az első 20 órában nem alakult ki káros hatás, később azonban megkezdődött a sejtek burjánzása, illetve néhány esetben 30 óra múltán konzisztens citotoxikus, sejtekre mérgező befolyást figyeltek meg.

„A legtöbb vizsgált alapvegyület és szájvíz kisebb vagy nagyobb fokú pusztítást végzett az egészséges hámsejtekben a 48 órás, folyamatos tesztidőszakban. A legbiztonságosabbnak a hipertiszta klór-dioxid bizonyult, a sejtélettani változások érintettségét jól mutató, legnagyobb morfológiai változásokat pedig a klórhexidin és a cetilpiridinium-klorid tartalmú szájöblítők okozták az egészséges sejtekben, a vizsgálati idő alatt”

 – összegezte a Semmelweis Egyetem.

A kutatók arra is kérdésre is keresték a választ, hogy vajon apoptózist, vagyis programozott sejthalált okozhatnak-e a szájvizekben található vegyületek és a nyomok arra utaltak, hogy az élő sejtek csökkenő száma és alakjuk módosulása, amit a kísérlet alatt figyeltek meg, lehet az apoptózis következménye, de csak a klór-dioxid esetében.

A szájvizek patogén flóra elleni hatékonyságának és a hosszú távú használatuk biztonságának kiegyensúlyozására a kutatók azt javasolják, hogy a termékeket mindig csak az ajánlások szerint alkalmazzuk, és ne essünk túlzásokba a hatás fokozása érdekében.

 A szakemberek az alkoholt nem tartalmazó verziókat ajánlják inkább és azt, hogy a fogmosás után legalább fél órát várjunk az öblögetéssel a megfelelő hatás érdekében, valamint, hogy a folyadékokat csak a gyártók által javasolt ideig és gyakorisággal alkalmazzuk – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció.Fotó: Towfiqu barbhuiya/Unsplash)