Sokkal több szélsőséges időjárási eseményre számíthat a ma születő generáció, mint a '60-as évek szülötte

Mindez a klímaváltozás következménye.

2021. szeptember 27., 14:59

Szerző:

Egy ma születő gyermek sokkal több szélsőséges időjárási eseményt fog megtapasztalni a klímaváltozás következtében, mint az 1960-as évek szülötte: élete során kétszer annyi erdőtüzet, háromszor annyi áradást és terméskimaradást és hétszer annyi hőhullámot fog átélni, amennyiben az üvegházhatású gázok csökkentésére hozott stratégiájukat tartani tudják az országok – írta az MTI a Science című tudományos lap alapján.

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai a hőmérséklet globális alakulására és a szélsőséges időjárási jelenségekre vonatkozó előrejelzéseket vetették össze a népesség adataival és a várható élettartammal. Számításaik szerint egy 1960-ban született személy átlagosan 2-6 hőhullámot tapasztal meg élete során. Viszont egy 2020-ban született gyerek már 10-26 hőhullámot is megélhet, ha a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét sikerül 1,5 Celsius-fokban korlátozni. Ha a hőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedik, a hőhullámok száma 15-29 lehet, ha pedig a kormányok nem változtatnak jelenlegi klímastratégiájukon, az 21-39 hőhullámot eredményezhet a ma születő generáció életében.

A többi szélsőséges időjárási jelenség esetében is növekedés várható. A ma 40 évesnél fiatalabbak korábban nem tapasztalt mértékben élhetnek meg aszályokat, hőhullámokat, áradásokat és terméskimaradásokat Wim Thiery, a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint. Az eredmények alapján komoly veszélyek fenyegetik a fiatal generációk biztonságát, a kutatók szerint az emisszió drasztikus csökkentésére van szükség.

Különösen erőteljesen fog növekedni a szélsőséges időjárási események száma a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Az alacsonyabb átlagjövedelmű országok fiatal generációit erőteljesebben érinti a probléma, mint a gazdagabb országokét. A 2016 és 2020 között Afrikában, a Szaharától délre született gyerekek 5,6-6-szor több szélsőséges időjárási eseményt fognak megélni. Európában négyszer többet fognak megtapasztalni a mai kisgyerekek.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Fancsika II. víztározó kiszáradt medre Debrecen közelében 2015. június 17-én. 1994-ben ezen a napon fogadták el Párizsban a sivatagosodás és szárazság elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót; június 17. a sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapja. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.