Sokat javított a magyar újszülöttek egészségén, hogy tilos a vendéglátóhelyeken dohányozni

2019. február 27., 09:47

Szerző:

Jelentősen javította a dohányzási tilalom a vendéglátóiparban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészségét. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták, hogyan hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére.

A dohányzás 2012-től tilos a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken és közforgalmú intézményekben. A szigorítás a legnagyobb változást a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében hozta.

A kutatás kimutatta, hogy a dohányzási tilalom szignifikánsan javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. A jogszabályváltozás hatására többek között nőtt az átlagos születési súly, csökkent az alacsony (2500 g alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett.

Fotó: 168 óra

A kutatók elemzésükben az élveszületési és csecsemőhalálozási adatbázisokat használták. Emellett egy kontrollcsoport adataival hasonlították össze a vendéglátóhelyeken felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást. A kontrollcsoportot a kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozó nők (például bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok) újszülöttjei alkották. Utóbbiak anyukái jellemzően már a szigorítás előtt is füstmentes munkahelyi környezetben dolgoztak a terhességük alatt, ugyanakkor egyéb tulajdonságaikat tekintve nem különböztek jelentősen a vendéglátóhelyeken dolgozó nőktől, így ideális kontrollcsoportként szolgáltak.