Senki nem szereti a hétfőt – tippek tanároknak

A brit The Guardian című lap egy cikke pedagógusoknak ad tanácsot: hogyan maradjanak testben és lélekben egészségesek egész héten át. Nekik ugyanis – érvel a szerző, ahhoz, hogy a rájuk bízott gyerekekről jól tudjanak gondoskodni, hogy őket megfelelően tudják tanítani, a saját jóllétüket sem lenne szabad elhanyagolni.

2015. április 27., 10:45

A brit pszichológiai társaság egy tagja, Gail Kinman professzor szerint az alábbiak betartása sokat segíthet:

Hétfő:
Senki nem szereti a hétfőt, tehát fontos, hogy nyugodtan induljon a pedagógus napja. Érdemes a diákok beérkezése előtt két percig lazítani, relaxálni, közbenfejben megtervezve a napot. Segít, ha ébredéskor bekap egy kis gyümölcsöt, és azt úgy fogyasztja el, hogy közben nem siet, nem kalandozik el a figyelme, hanem csak a gyümölcs elfogyasztására koncentrál.

Kedd:

Ekkor már jelentkeznek az első tünetek, ha valakin túl sok a stressz, érdemes erre figyelni: gondolkodjon el azon, milyen problémák merültek fel a héttel kapcsolatban. Ez segíthet abban, hogy még időben közbeléphessen, mielőtt még komolyabb aggódáshoz vezetnek ezek a tennivalók. A nap közepén próbáljon ki néhány lazító gyakorlatot: feszítse meg a vállát, majd amikor leengedi, próbáljon lazítani, közben nyugodtan lélegezve. Tekintse ezt a napot a “megbocsátás” napjának: magával és másokkal szemben is, ezzel elengedjük a bennünk felgyülemlő negatív energiákat.

Szerda:
A hét közepére nagyon fontos elkerülni a kialvatlanságot. Fontos a sport és az egészséges, rendszeres étkezés is. Próbáljunk néhány légzőgyakorlatot elvégezni az ebédszünetben. Vagy relaxáljon úgy, hogy néhány percre elképzeli, éppen nyaral valami kellemes helyen.

Csütörtök:
A csütörtökre a legjobb orvosság a nevetés: nézzen, olvasson valami vicceset!
A nevetés nagyon jót tesz a keringési rendszernek is. Kerüljük a negatívérzéseket magunkkal szemben, az olyasmit, hogy “nem kellene”, “nem szabad”, ezzel csökken a stressz és nő az önbizalom. Keressen “pufferzónát” : olyan foglalatosságot, ami munka után teljesen elfelejteti a napi gondokat, feladatokat!

Péntek:
A hét vége felé elkezdhet lazítani, de továbbra is fontos a rendszeres étkezés és a folyadékbevitel. Gondolkodjon lehetőség szerint pozitívan a saját tulajdonságaival kapcsolatban, és késztsen listát azokról a dolgokról, amik segítik a kikapcsolódásban, majd ezekből válassszon, és lazítson!