Rusvai Miklós elmagyarázta, mi történik, ha magas ellenanyag-szintre kapunk 3. oltást

A szakember szerint az orvosi utasításokat leszámítva csupán egyetlen esetben nem szükséges a harmadik oltás.

2021. október 28., 07:43

Szerző:

A víruskutató az InfoRádióban számos, a közbeszédben és az orvosokkal való beszélgetésben gyakran felmerülő kérdésre válaszolt, egyebek mellett elmondta, hogy a harmadik dózis azoknál sem fog semmilyen problémát okozni, akiknek magas az ellenanyagszintjük. Rusvai Miklós víruskutató kezdésnek felidézte: az emberi immunitás a koronavírussal szemben három szintű.

  1. A legalapvetőbb a nyálkahártya immunitás, ami a testfelszínre kiválasztódó könnyben, nyálban, orrváladékban lévő IgA típusú ellenanyagok révén érvényesül.
  2. Az immunitás második szintje az antitestes immunitás, ami a vérben lévő antitestek szintjét jelenti.
  3. Az úgynevezett celluláris vagy sejtes immunitás, ami azoknak a sejteknek az aktivitását jelenti, amelyek a vírusfertőzött sejteket teszik tönkre a szervezetünkben.

A háromszintű immunitásból viszont csak a középső, tehát a vérben lévő antitestek szintje mérhető, állapítható meg egyszerűen és viszonylag gyors módszerrel, a másik kettő nagyon nehezen megállapítható.

„Az antitestszintmérés eredménye tehát csak tájékoztató jellegű, vagyis nem ad százszázalékos biztonságot, ugyanakkor sok esetben az immunitás három szintje együtt szokott mozogni" – mondta Rusvai Miklós.

Fontos mindehhez még azt is tudni, hogy a nyálkahártya immunitás csak és kizárólag a fertőzés után jön létre, tehát azoknak a privilégiuma, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből. Az antitestes immunitás és a sejtes immunitás vakcinázás hatására is létrejön, és általában ezeknek a szintje együtt szokott mozogni, ám e két immunitástípus szintje eltérő is lehet – mondta a víruskutató.

Mindezek tudatában „mindenkinek azt tudom mondani, hogy nem szükséges antitestszintet méretni, hanem ha hat hónap eltelte az alapimmunizálás óta akkor bízvást vegye fel a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel szüksége van rá. Akkor nincs, ha az alapimmunizálás óta átesett a fertőzésen. Tehát ha valaki mondjuk tavasszal oltotta be magát, de a nyár végén vagy a szeptemberi hónapban valahol megkapta a fertőzést, és akár csak nagyon enyhe tünetekkel is, de átesett a Covidon, akkor neki egészen biztos, hogy nincs szüksége immunizálásra" – mondta Rusvai Miklós.

 

(Kiemelt kép: Bakos Gyula, a hajdúdorogi Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Idősek Otthonának lakója megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját 2021. február 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.