Rekord számú vörösnyakú lúd a hortobágyi pusztákon

Természetvédelmi őrök lettek figyelmesek arra, hogy a több százezres létszámban Magyarországon tartózkodó nagy lilikek (Anser albifrons) között egyre többet látnak ebből az egykoron csak ritka vendégnek számító vadlúdfajból.
A megfigyelések alátámasztására szinkronszámlálást végeztek, és meglepő eredményre jutottak.

2014. november 11., 14:31

A szinkron során 1806 egyedet számláltak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, míg az országos adatokat is összegyűjtve kiderült, hogy jelenleg a Magyarországon tartózkodó vörösnyakú ludak (Branta ruficollis) száma meghaladja a kétezret, ami példa nélküli.

A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) listáján veszélyeztetett státusú, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.
Ez a ritka lúdfajta a távoli orosz tundrán költ. Románia és Bulgária mellett a Kaszpi-tenger számított egykor egyik legjelentősebb telelőterületének, de az élőhelyek átalakulása miatt a vonulási útvonalak is módosulni látszanak. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy hazánkban is egyre gyakrabban és egyre több példány fordul elő.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.