Rekonstruálták az ősember néhány szavát

Európa és Ázsia lakóinak ősei egy közös nyelvet beszéltek 15 ezer évvel ezelőtt – állítják brit kutatók, akik megnevezték azt a 23 szót is, amit alapszóként a kőkori embert is ismert.

2013. május 8., 09:55

A kutatóknak olyan szavakat sikerült rekonstruálniuk, mint az „anya”, a „férfi” és a „húzni”; ezeket az ősi, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népek is használták, olyan helyeken, mint például a Kaukázus térsége. A Proceedings of the National Academy of Sciences májusi számában közölt lista segítségével a kutatók reményei szerint előbb-utóbb sikerül végigkövetniük az ősi közösségek vándorlását és az egymás közötti kapcsolatfelvételeket is.

A közös ősnyelv elmélete legalább a Biblia idejéig megy vissza. Mózes első könyve 11. fejezetének elbeszélése szerint Noé leszármazottai, akik még mind egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek, és ott egy várost, illetve egy olyan tornyot akartak építeni, amelynek csúcsa az égig ér – ez lett volna Bábel. A Teremtő azonban meghiúsította törekvésüket, és megbüntette elbizakodottságukat azzal, hogy összezavarta nyelvüket, így nem értették meg egymást, és szétszéledtek a földön, írja a

mult-kor.hu.

A kutatók összesen 23 olyan szót (én, anya, kéz, férfi, tűz, hallani) jelöltek meg, amelyeket a kőkori ősök hasonlóan ejtettek ki, így ha visszamennénk az időben, néhány egyszerű mondattal talán megérthetnénk magukat.