Rejtélyes horvát körök: dugóhúzónyomok a tenger alatt

Tudományos magyarázatot keresnek a horvát tengerfenéken tavaly felfedezett titokzatos körökre természetvédők és tengerkutatók – írja az MTI. „Tökéletesen szabályos körökről van szó, sosem láttam még ilyet” – mondta Mosor Prvan, a spliti Sunce környezetvédő szervezet biológusa.

2014. május 22., 06:44

Zára (Zadar) közelében, a Dugi Otok-sziget partjainál például 28 található belőlük, átmérőjük 50 méter, egyforma távolságra vannak a parttól, egymástól pedig körülbelül 30 méterre. Eddig több mint 50 ilyen kört fedeztek fel a Premuda-, Molat-, Unije-, Sušak- és Srakane-szigetek közelében, ám úgy vélik, lesz még több is.

A furcsa körökre véletlenül bukkant tavaly a Sunce, amikor a tengeri fajokat dokumentáltak. Először légi felvételekről tanulmányozták a köröket, majd búvárok indultak felfedezni őket. „A körök közelében nem nő semmi, puszta tengerfenéki homokot találtunk csak. Olyan, mintha óriási dugóhúzóval rángatták volna ki a tengeri neptunfüvet. Nem tudjuk, mikor, hogyan kerültek oda a körök, de azt látjuk, sem a körök peremén, sem a belsejükben nem nő növény” – magyarázta Prvan.

A Sunce azt is vizsgálta, vajon a jelenséget nem illegális, dinamitos halászat vagy olajkutatás okozta-e, ám a két terület szakértői szerint ezek a tevékenységek más nyomokat hagynak. „Rejtély, hogy kerültek oda. A lakosok nem emlékeznek olyasmire, hogy a volt jugoszláv hadsereg kísérleteket hajtott volna végre errefelé.”

Úgy véli, a lehetséges magyarázatért a körökön belüli talaj vegyi összetételét kell elemezni és ásatásokat kell végezni. A helyi lakosok közül sokan hiszik, hogy kapcsolat van a körök és a tavaly látott, különös égi felvillanások között.

A 24sata című horvát hírportál szerint tavaly szeptemberben több helyi lakos látott furcsa, rövid vagy hosszabb villanást a tenger felett, miközben a hadsereg nem gyakorlatozott a térségben. A Ruđer Bošković Tengeri Kutatóintézet igazgatója, Renato Batel szerint a tengerben sok minden történik, ami rendkívülinek tűnik, ám a végén mindenre van tudományos magyarázat.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.