Rejtély: egyre több a cukorbeteg gyerek

Egy tanulmány szerint jelentősen nőtt az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya az amerikai gyerekek és fiatalok között – írja az MTI.

2014. május 8., 06:09

A kutatók öt államból – Kaliforniából, Coloradóból, Ohióból, Dél-Karolinából és Washingtonból – gyűjtötték be az adatokat. Az 1-es típusú cukorbetegséget a 0-19 éves, a 2-es típusút a 10-19 éves korosztályon belül vizsgálták.

A hárommillió amerikai gyermek és tinédzser körében végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszben szenvedők aránya 21 százalékkal emelkedett 2001 és 2009 között. Az 1-es típusú, általában gyermekeknél diagnosztizált cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem termel inzulinhormont, ami szabályozza a vércukor szintjét.

A 2-es típusú, gyakrabban előforduló cukorbetegségnél a hasnyálmirigy inzulinelválasztása elégtelenné válik. A vizsgált időszakban ennek az aránya 30 százalékkal nőtt a gyerekek és tinédzserek között.

A kutatók úgy látják, a növekedés folytatódni fog. Az 1-es típusú diabéteszes betegek száma 2010-ben körülbelül 180 ezer volt, de ez megháromszorozódhat. A 2-es típusban szenvedők 2010-es, nagyjából 22 800-as száma akár a négyszeresére is nőhet. A növekedés okait még nem tudják megmondani, ahhoz további kutatások szükségesek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.